Bivši oficir britanske vojske i NATO-a Ed Arnold izvestio je da se hiljade vojnika Vladimira Putina suočava sa "stvarnim problemom“ jer su zaglavljeni bez "bez opcija za oslobođenje“ dok su ukrajinski vojnici sve bliže njima. Oko 15.000 ruskih vojnika "izgleda nasukano“ i verovatno će biti primorani na predaju jer nemaju načina da pređu na bezbednu teritoriju, kaže vojni ekspert.

Bivši oficir britanske vojske i NATO-a Ed Arnold upozorio je tiranina Vladimira Putina da njegova masa boraca nema dobre opcije“ i su nasukani na jugu bez jasnog puta da se vrate na sigurno na istočnoj strani reke Dnjepar.

Ukrajinske snage pokrenule su više brzih kontranapada sa ciljem da oteraju svoje osvajače iz zemlje i ponovo zauzele značajnu količinu zemlje. Ruski komandanti su se iznutra suočili sa kritikama zbog njihovog rešavanja krize, a najviši zvaničnici se bore jedni protiv drugih usred optužbe za nepotizam.

"Problem koji Rusi imaju je da kada vojska mora da se povuče pod ovakvom vrstom pritiska, trebaju im dobri komandanti da se okupe, što oni nemaju.Takođe, tlo nema prirodne barijere da takoreći resetuje njihove linije fronta. Dakle, Ukrajina zaista pokušava da gura i nema dobrih opcija za Ruse... Na kraju krajeva, oni moraju da se presele istočno od reke – mislim, otprilike 15.000 ruskih vojnika je na zapadnoj strani – i to će biti pravi problem. Verovatno će biti primorani da se predaju ukrajinskim oružanim snagama", rekao je Arnold je za Skaj njuz.

Borci koji se bore protiv Putina već su oslobodili gradove Novovoskresenske, Novohrihorivka i Petropavlivka i njihovo brzo napredovanje gura dalje u regione koje je diktator nedavno anektirao. Ali prevareni zvaničnici Kremlja odbili su da priznaju da je taj potez povlačenje i umesto toga insistirali su da se "pregrupišu“ kako bi spasili živote vojnika.

(MONDO)