Prvi vozovi sa ruskim vojnicima za Belorusiju stigli su na odredište, saopštilo je u subotu Ministarstvo odbrane Belorusije. Ovo dolazi nakon što su se Moskva i Minsk ranije ove nedelje dogovorili da rasporede zajedničke snage kao odgovor na pojačanu vojnu aktivnost NATO-a na granici Belorusije.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je "odluka o stvaranju regionalne grupe trupa doneta i sprovodi se isključivo radi odbrane" granica države Unije usred "tekućih aktivnosti u pograničnim oblastima". Osnovana 1999. godine, Savezna država je organizacija koju čine Rusija i Belorusija i nastoji da promoviše saradnju između dve zemlje. Ruske trupe stigle su u susednu zemlju nakon što je predsednik Aleksandar Lukašenko ove nedelje objavio da su se Moskva i Minsk dogovorili da rasporede savezničke snage na belorusko tlo. Taj potez, kako je rekao, došao je kao odgovor na povećanu agresiju Kijeva i Zapada.

On je tada takođe objasnio da će, s obzirom na tekući vojni sukob između Rusije i Ukrajine, "oko 70.000" beloruskih pripadnika činiti većinu snaga, dodajući da će ipak biti "više od hiljadu ruskih vojnika". Usred pojačanih tenzija sa Zapadom i Ukrajinom, Belorusija je prošle nedelje takođe optužila Kijev da "planira da izvrši udar" na susednu državu. Ukrajina je žestoko demantovala ove optužbe, dodajući da bi to moglo biti deo ruskog plana da "inscenira provokaciju".

Pre toga, Lukašenko je kritikovao Kijev zbog navodnih pokušaja da orkestrira provokacije na beloruskoj granici, tvrdeći da je Ukrajina prikupila 15.000 vojnika u toj oblasti dok je vršila izviđanje i postavljala vatrene položaje.

Belorusija, dugogodišnji saveznik Moskve, dozvolila je ruskim trupama da iskoriste njenu teritoriju za pokretanje vojne operacije protiv Ukrajine krajem februara. Minsk je odbacio tvrdnje zvaničnika u Kijevu da su njegove trupe direktno angažovane u akciji protiv ukrajinskih snaga. Lukašenko je prošle nedelje ponovio da je uloga njegove zemlje u sukobu ograničena na samoodbranu i, takođe, da obezbedi da "niko ne puca Rusima u leđa" sa teritorije Belorusije.

(Mondo)