NATO pakt će uskoro pokrenuti plan za obnovu ukrajinske odbrambene industrije tokom naredne decenije, nadajući se da će postepeno izbaciti oružje iz sovjetskog doba u korist opreme koja stiže od saveznika sa zapada, dok je najavljen nov paket vojne pomoći Ukrajini. Zvaničnici NATO-a i Ukrajine trebalo bi da se sastanu sledeće nedelje kako bi razgovarali o posvećenosti revitalizaciji kijevskog vojno-industrijskog kompleksa nakon višemesečnih borbi sa Rusijom, preneo je u sredu "Politiko", citirajući visokog zvaničnika NATO-a.

"Razmatraćemo zahteve za planiranje odbrane kako bismo Ukrajina u potpunosti interoperabilna sa NATO. Radi se o prelasku sa sovjetske opreme... na zapadnu opremu kompatibilnu sa NATO-om", izjavio je neimenovani zvaničnik NATO saveza.

Iako je osoblje NATO-a ponudilo nekoliko detalja o naporima za obnovu, oni su rekli da će se fokusirati na dugoročne potrebe Ukrajine i da će verovatno uključiti nekoliko međunarodnih partnera. Inicijativa će biti odvojena od drugog projekta NATO-a o kojem su ranije ovog meseca razgovarali zvaničnici za nabavku, a koji takođe nastoji da ojača ukrajinski odbrambeni sektor uz dopunjavanje zapadnih zaliha nakon isporuka teškog naoružanja Kijevu. Ranije u sredu, takozvana "Grupa za odbranu Ukrajine“ sastala se kako bi razgovarala o kontinuiranoj vojnoj podršci, a ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov izjavio je da su sistemi protivvazdušne odbrane "glavni prioritet“ njegove zemlje.

Predsedavajući Združenog generalštaba Sjedinjenih Američkih Država general Mark Mili je rekao da će "Vašington i njegovi saveznici imati za cilj da obezbede takvo oružje, pozivajući članove kontakt grupe da uključuju i pomognu Ukrajini da obnovi i održi integrisani sistem vazdušne i protivraketne odbrane, posebno stare sisteme“. Holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren je u međuvremenu obećala da će poslati dodatne protivvazdušne rakete tokom sastanka u sredu, rekavši da je "jedini rezultat koji Rusija postiže nastavkom napada na Ukrajinu je da ćemo isporučiti još više oružja".

(MONDO)