Liz Tras je dala ostavku 20. oktobra nakon samo šest nedelja na dužnosti, čime je postala premijerka sa najkraćim mandatom u političkoj istoriji Ujedinjenog Kraljevstva. Posle dramatičnih 24 sata u Vestminsteru, Trasova je objavila da se povlači sa mesta lidera Konzervativne partije i premijerke nakon samo 44 dana na poslu. Novi lider će biti izabran na kratkom takmičenju koje će trajati sedam dana.

Njena ostavka dovela je do brojnih tvrdnji na internetu o kratkom vremenskom periodu koliko je bila na funkciji, uključujući i onu o iznosu novca koji će joj biti isplaćen nakon napuštanja premijerske uloge.Liz Tras će do kraja života dobijati 115.000 funti godišnje naknade, odnosno oko 130.000 evra.

"Feret Fact Service" je pogledao ovu tvrdnju i utvrdio da je tačna. Plate i penzije za poslanike u Vestminsteru utvrđuje Nezavisna parlamentarna uprava za standarde (IPSA). Standardna plata za poslanika trenutno iznosi 96.000 evra, ne uključujući troškove.

Oni koji preuzimaju uloge u vladi – kao što su ministri, oni koji predsedavaju odabranim komitetima ili predsedavajući Donjeg doma – dobijaju dodatna plaćanja povrh svojih osnovnih plata. Premijer dobija 86.600 evra za tu ulogu, povrh njihove standardne poslaničke plate.

Postoji penziona šema za poslanike, ali ona ne počinje sve dok neko više ne predstavlja svoju biračku jedinicu, bilo da podnese ostavku, odluči da se ne kandiduje za reizbor ili izgubi svoje mesto.  Međutim, bivši premijeri imaju pravo na specijalnu šemu plaćanja koja se zove naknada troškova javnih obaveza (PDCA). Ovo je postavljeno 1991. nakon što je Margaret Tačer napustila funkciju, da bi "pomogala bivšim premijerima koji su još uvek aktivni u javnom životu".

Trenutni dodatak je 130.000 evra godišnje. Namerava se da se koristi za pokrivanje troškova za sve kancelarijske ili sekretarske troškove koji su potrebni za "posebnu poziciju u javnom životu" bivšeg premijera. Prvobitno je bilo postavljeno da bude jednak iznosu novca koji poslanici mogu dobiti za kancelarijske troškove, ali je sada manji od tog iznosa.

(MONDO)