Kontroverzni memoari princa Harijaće se zvati "Spare" i biće u prodaji 10. januara po ceni od 32 evra, ekskluzivno je otkriveno u četvrtak - uz obećanje izdavača da će ispričati njegovu priču "sa sirovom, nepokolebljivom iskrenošću".

Naziv knjige je zapravo njegova titula "rezervnog princa" - za razliku od njegovog brata princa Vilijama, koji ima nadimak 'naslednik'. Verzija na španskom jeziku je još oštrija, jer je dobila podnaslov En La Sombra, ili "u senci".

Kako prenosi Dejli Mejl, Hariju je plaćen avans od 20 miliona dolara za autobiografiju kao deo ugovora o tri naslova vrednog 43 miliona dolara. Danas je izdavač Penguin Random House rekao da je vojvoda donirao 1,5 miliona dolara dečjoj dobrotvornoj organizaciji Sentebale i 300.000 funti VellChild, dobrotvornoj organizaciji za decu sa invaliditetom.

Knjiga od 416 stranica je prvobitno bila spremna za očekivano jesenje izdanje kao deo ugovora sa Penguin Random House. Ali njeno objavljivanje je odloženo nakon kraljičine smrti, a Hari je navodno zahtevao brojne izmene kako bi bio manje kritičan prema svojim rođacima.

Čini se da se ton knjige značajno promenio otkako je prvi put objavljena u julu 2021. kao "inspirišuća, hrabra i uzbudljiva ljudska priča". Memoari se sada promovišu kao njegovo 'lično putovanje od traume do izlečenja', što izaziva zabrinutost da bi mogli da budu usmereni na članove njegove porodice.

"To je senzacionalan naslov i implicira, pošto je reč o memoarima, da pisac nije bio cenjen ili da se sigurno nije osećao da je u centru događaja", rekao je kraljevski pisac Ričard Ficvilijams za MailOnline. "Palata će biti veoma zabrinuta, posebno zato što su ovo prvi meseci vladavine kralja Čarlsa. Nesumnjivo će biti intervjua, serijalizacije i beskonačnih spekulacija o ovim memoarima, na koje je, po mom mišljenju, trebalo da se čeka mnogo godina. Čak je i Edvard VIII, do tada vojvoda od Vindzora, čekao do 1951. pre nego što je objavljena Kraljeva priča. Posledice ovoga će biti dalekosežne i mogu biti veoma destruktivne."

Kraljevska porodica nije imala priliku da vidi rukopis pre objavljivanja, tako da neće moći da odgovori na bilo koju od svojih tvrdnji preko svojih advokata. Datum objavljivanja knjige objavljen je danas u saopštenju za javnost. 

(MONDO)