Bivši komandant britanske vojske general Ričard Barons kazao je da ruske trupe očigledno pate od iscrpljenosti i nedostatka vojne opreme, ali da je teško govoriti o tome da je rat odlučen i da ukrajinska vojske stiče prednost na frontu.

Govoreći za Skaj njuz šezdesettrogodišnji penzionisani oficir je procenio da je borba za sada izjednačena, a da će se obe strane suočiti sa hladnim vremenom koje se približava i koje će teškoće učiniti još većim. Po njemu, ishod ovog rata je još uvek teško predvideti.

barons.jpg
YouTube/RUSI/Printscreen 

"Sve u svemu, mislim da obe strane pate od iscrpljenosti i izvesnog stepena nedostatka oružja i municije. Takođe, i jedni i drugi se suočavaju sa realnošću duge, teške 2022. godine i duge, teške zime koja dolazi. Nijedna strana nije ni na koji način spremna da odustane, niti je blizu onoj vrsti pobede o kojoj i jedni i drugi pričaju", objasnio je Barons.

ukrajina rasturen tenk.jpg
Twitter/@zoranceran2 

On je naveo tri razloga koja u ovom trenutku muče rusku armiju i u velikoj meri utiču na njene rezultate na frontu.

"Borba na bojnom polju za teritoriju, ruski napor da pobedi ukrajinsku narodnu volju da nastavi da se bori i pokušaj Rusije da oslabi međunarodnu podršku Ukrajini", rekao je on.

(MONDO)