Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj smatra da se rat između Rusije i Ukrajine "možda neće završiti, već će se zamrznuti kao Korejski rat" od pre 70 godina.

"U Koreji su dve strane postigle primirje i prekid vatre uspostavljajući liniju razdvajanja. Ovo bi mogao da bude izlaz iz ovog sukoba", rekao je Borelj (75), potpredsednik Evropske komisije. On je to rekao u Barseloni, gde je učestvovao na događaju "Globalne krize, evropski odgovori" u organizaciji lokalnog Centra za međunarodne odnose (CIDOB), preneo je list La Vanguardia.

"Za takav scenario i Ukrajina i Rusija treba da se povuku"

"Ukrajina i Rusija bi morale da se povuku sa svojih trenutnih pozicija da bi ostvarile scenario poput onog u Koreji", rekao je Borelj. To znači da Kijev i Moskva treba da prestanu da traže, brane ili osvajaju teritorije.

Sporazum o primirju u Koreji, koji je još uvek na snazi, potpisale su 1953. Severna Koreja i SAD, u ulozi saveznika Južne Koreje. Sporazumom su okončane vojne operacije, a trebalo je da bude osnova za budući definitivni mirovni sporazum, koji do danas nije realizovan.

"Sporazumom je uspostavljena demilitarizovana zona. Ali još je rano razmišljati o (mirovnim) pregovorima", rekao je Borelj, koji smatra da sada nije vreme da dve strane sednu za sto, kao što nije vreme da se ulažu napori u rekonstrukciju zemalja.

"Sada se moramo fokusirati na izbegavanje uništavanja", rekao je on. Borelj nema nameru da vodi mirovne pregovore jer, kako tvrdi, Rusija ne prihvata Evropsku uniju kao posrednika.

"Lavrov uvek radije razgovara direktno sa ministrima spoljnih poslova zemalja članica EU nego sa mnom", rekao je on. Pa ipak, Borelj napominje da blok od 27 zemalja mora biti za pregovaračkim stolom jer su "naše sankcije ključni element u svim pregovorima i zato što je bezbednost u Evropi naša bezbednost".

"Ne smemo se umoriti"

Rat u Ukrajini traje već devet meseci, što je dovelo do rasta cena hrane, struje i gasa, što je pogodilo milione stanovnika Evropske unije i zemalja van nje. "Neophodno je pronaći rešenje za probleme koje je stvorio rat. Ne smemo se umoriti. Putin smatra da su demokratska društva slaba zbog stalnih debata koje se vode. On očekuje da će javnost zahtevati prekid rata", rekao je šef diplomatije EU.

Borelj kaže da je njegov zadatak da neutralnim zemljama u svetu pokaže da je "Rusija zlikovac, a ne sankcije EU-a". U grupi neutralnih zemalja pod nazivom "Globalni jug" su uglavnom južne zemlje poput Indije, Pakistana i Kine, kao i neke afričke i južnoameričke zemlje.

"Ako Rusija pobedi, oni će ići na sledeću metu"

"Traže od mene da zaustavim rat. Znam kako da ga zaustavim: prekidom isporuke oružja Ukrajini. Ali ako bismo zaustavili tu isporuku, kakve bi bile posledice? Ako Rusija pobedi u ovom ratu, preći će na sledeću metu", upitao je on.

(MONDO)