Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je nemačkom kancelaru Olafu Šolcu u telefonskom razgovoru koji je trajao sat vremena u petak da je nemački i zapadni pristup ratu u Ukrajini "destruktivan" i pozvao Berlin da ga preispita, saopštio je Kremlj, a Šolc je pozvao Putina da što pre nađe diplomatsko rešenje za Ukrajinu.

Rusija i zapadne vlade su na dijametralno suprotnim pozicijama po pitanju Ukrajine, iako su i Moskva i Vašington u protekla 24 sata objavili da su u principu otvoreni za pregovore. "Skrenuli smo pažnju na destruktivan stav zapadnih zemalja, uključujući Nemačku, koje upumpavaju oružje u kijevski režim i obučavaju ukrajinsku vojsku", saopštio je Kremlj posle telefonskog razgovora dvojice lidera.

"Sve ovo, kao i sveobuhvatna politička i finansijska podrška Ukrajini, dovodi do toga da Kijev u potpunosti odbacuje ideju o bilo kakvim pregovorima", dodao je on. Šolcov portparol je rekao da je nemački kancelar pozvao Putina da pronađe diplomatsko rešenje za ukrajinski sukob što je pre moguće, "uključujući i povlačenje ruske vojske".

"Kancelar je osudio ruske vazdušne napade na civilnu infrastrukturu u Ukrajini i naglasio rešenost Nemačke da pomogne Ukrajini da obezbedi svoje odbrambene sposobnosti od ruske agresije", dodao je portparol. Kijev kaže da su mirovni pregovori mogući samo ako Rusija prestane da napada ukrajinsku teritoriju i povuče svoju vojsku sa ukrajinskog tla.

Nakon što je Putin najavio aneksiju ukrajinske teritorije u septembru, predsednik Volodimir Zelenski je rekao da pregovori neće biti mogući sve dok Putin ostane na vlasti, iako Ukrajina nije ponovila te uslove poslednjih nedelja. Putin je "pozvao Nemce da preispitaju svoj pristup u kontekstu događaja u Ukrajini", navodi se u saopštenju Kremlja.

(MONDO)