Na društvenim mrežama su se pojavili video snimci Marijupolja uoči prošle Nove godine. Scene, koje su snimljene dva meseca pre ruske invazije, prikazuju jarko osvetljene zgrade, jelke i uličnu rasvetu širom grada.

Marijupolj je bio ključna meta Vladimira Putina od početka rata, a grad je razoren nakon niza napada. Pre rata, Marjiupolj je imao oko 400.000 stanovnika, ali je taj broj drastično pao na manje od četvrtine prvobitnog stanovništva. Pod ruskom okupacijom je od maja.

Marijupolj je postao najbombardovaniji i najrazrušeniji grad u ratu Ukrajine sa Rusijom - pretrpevši najveći deo skoncentrisanih ruskih napada. Marijupolj je odavno strateški važna luka na Azovskom moru, delu Crnog mora.

Sa svojim dubokim sidrištima, to je najveća luka u regionu Azovskog mora i dom ogromnih gvožđara i čeličana. U normalna vremena, Marijupolj je ključno izvozno čvorište za ukrajinski čelik, ugalj i kukuruz, koji odlaze mušterijama na Bliski istok i šire. 

Marijupolj je pružio žestok otpor - ali pogledajte samo po koju cenu. Grad je desetkovan i sada uglavnom leži u ruševinama. Ući će u istoriju uz Grozni i Alepo, gradove koje je Rusija na kraju izbombardovala i izgranatirala sve dok nisu poklekli, svevši ih na ruševine.

(MONDO)