Čečenski opozicioni bloger Tumso Abdurahmanov, koji živi u Švedskoj, prestao je da objavljuje sadržaj, izveštava Vajfond, čečenska organizacija za ljudska prava sa sedištem u Švedskoj. 1. decembra pojavili su se postovi Telegrama u kojima se navodi da je Abdurahmanov ubijen. Objavljen je snimak navodno mrtvog blogera, ali su neki korisnici komentarisali da je na snimku druga osoba.

Dana 2. decembra, Šamil Albakov, portparol Skupštine Čečena Evrope, rekao je za publikaciju Kavkazski Uzel da nema pouzdanih informacija o smrti Abdurahmanova. "Prema informacijama koje imamo, to nije tačno. Priča se o ubistvu mladog momka u Švedskoj koji je bio Tumsoov komšija. Ali to nije potvrđeno“, rekao je Albakov.

U međuvremenu ubistvo je potvrdio čečenski opozicijski pokret 1ADAT. Kako javljaju, Abdurahmanova je ubila grupa ljudi. Pokrenuta je istraga ovog ubistva, prenosi Nexta.

Poslednji video na Jutjub kanalu Abdurahmanova, koji ima 475.000 pretplatnika, postavljen je 7. novembra. U njemu bloger opisuje kako je nastala politička partija Golos Čečenije (Glas Čečenije). Kako Kavkazski Uzel ističe, Abdurahmanov obično postavlja video snimke jednom nedeljno. Njegov kanal ove godine nije napravio tako dugu pauzu. Tumso Abdurahmanov je poznat po kritikovanju čečenskih vlasti. Napustio je Rusiju 2015. godine, kaže, nakon sukoba sa rođacima Ramzana Kadirova.Bloger je dobio politički azil u Švedskoj. U Čečeniji, Abdurahmanov je optužen da je povezan sa Islamskom državom.

2019. godine, Magomed Daudov, predsednik parlamenta Čečenije, proglasio je krvnu osvetu protiv Abdurahmanova. Međutim, čečenske vlasti su to kasnije demantovale. Godine 2020, muškarac je upao u stan Abdurahmanova i udario ga čekićem u glavu. Bloger je uspeo da zgrabi čekić i pozove policiju. Napadač Ruslan Mamajev je 2021. dobio 10 godina zatvora (koja je kasnije produžena za dve godine). Saučesnica, Elvira Šabajeva, koja je pomogla Mamajevu da provali u stan, dobila je osam godina.

Tužilaštvo je atentat na Abdurahmanova povezalo sa njegovom kritikom čečenskih vlasti i sa Daudovom najavom krvne osvete. Na sudu je otkriveno da su održavani sastanci, uključujući Grozni, glavni grad Čečenije, kako bi se planirao napad na Abdurahmanova i da je Mamajevu navodno obećano 60.000 evra. Sud nije otkrio ko je naručio napad.

(MONDO)