Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen odbila je danas na konferenciji za novinare da odgovari na pitanja o odnosima potpredsednika EK Margaritisa Šinasa sa Katarom, što je razbesnelo novinare u Briselu koji su tražili odgovore o najvećem korupcijskom skandalu koji je pogodio EU u poslednjih nekoliko godina, piše Politiko.

Podsetimo, sve je počelo hapšenjem dvojice evroposlanika i oduzimanjem 600.000 evra iz njihovih stanova. Tužioci sumnjaju da je jedna zalivska država, a mediji pišu da je to Katar, nekoliko meseci plaćala visoke sume kako bi uticala na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta. U međuvremenu je pretreseno 19 stanova i kancelarija, a šest osoba je privedeno nakon policijske akcije u Briselu.

Grčki komesar Šinas predstavljao je Evropsku uniju na ceremoniji otvaranja Svetskog prvenstva u Dohi, glavnom gradu Katara, a poslednjih meseci su ga poslanici EP kritikovali zbog preteranog hvaljenja reforme rada katarskih vlasti na Tviteru.

Fon der Lajen nije dala odgovor na pitanje o korupcijskom skandalu, a posebno o Šinasu. Ishitrena odluka zamenika portparola Evropske komisije Dejne Spinant da zatvori konferenciju za novinare izazvala je burne reakcije novinara koji su tražili dodatna pojašnjenja.

"Niste odgovorili ni na jedno pitanje", vikao je jedan novinar dok je Spinant pokušavala da zaključi pres konferenciju.

"Ovako se ne može održati pres konferencija za novinare", odgovorila je Spinant, dok su novinari glasno protestovali.

Iako je Fon der Lajen odgovorila na neka pitanja o skandalu, ona je izbegla da odgovori na novinarsko pitanje o okolnostima Šinasovog odlaska u Katar. Umesto toga, govorila je o predlogu za novo etičko telo koje bi nadgledalo sve institucije EU, čemu se obavezala pre više od tri godine, ali što do sada nije dobilo veliku pažnju u većim institucijama EU. O Šinasu je govorio portparol Evropske komisije, koji je odlučio da brani prisustvo komesara u Kataru.

"Kao potpredsednik odgovoran za sport, Margaritis Šinas je pozvan na otvaranje Svetskog prvenstva 2022. zajedno sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom i predsednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasom Bahom", rekao je on.

(MONDO)