Vlada Velike Britanije saopštila je danas da će poslati 1.200 vojnika da popune praznine zbog štrajka vozača hitne pomoći i graničnog osoblja u vreme kada brojni sindikati javnog sektora organizuju štrajkove u nedelji pre Božića, piše "Fajnenšel Tajms". Vozači hitne pomoći najavili su štrajk za sredu čime će se pridružiti bolničarkama i bolničarima, osoblju železnice, policajcima za pasošku kontrolu i poštanskim radnicima koji svi organizuju obustavu rada narednih nedelja.

Najintenzivniji talas štrajkova u Britaniji u poslednjih više decenija odgovor je na krizu troškova života izazvanu skokom cena hrane i energenata kao posledica pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini koji je počeo 24. februara 2022. godine. Oko 417.000 radnih dana izgubljeno je u štrajkovima u oktobru, što je najviši broj u poslednjih deset godina. Sindikati traže da povišice plata drže korak sa inflacijom, koja je bila 10,7 odsto u novembru, malo niža u oktobru, ali i dalje na 40-ogodišnjem maksimumu.

Britanska konzervativna vlada saopštila je da bi dvocifrena povišica plata još više podstakla inflaciju i krivicu za poremećaje pokušala da prebaci na sindikalne vođe. Premijer Velike Britanije Riši Sunak nazvao je vođe sindikata "nezadovoljnicima koji hoće da ukradu Božić radi sopstvenih političkih ciljeva". Ministar Oliver Dauden rekao je da bi bilo neodgovorno dozvoliti da se plate u javnom sektoru i inflacija izmaknu kontroli.

"Ostvarujemo napredak sa privredom. Nemojte to ugroziti sa ovim zahtevima koji se ne mogu pokriti", rekao je on za britanski "BBC".

Vlada računa da će se javno mnenje okrenuti protiv sindikata kada se ljudi širom Britanije budu suočili sa odloženim bolničkim pregledima, otkazanim vozovima i odloženim putovanjima usred praznične sezone. Međutim, ankete pokazuju da vlada visok nivo podrške radnicima, posebno bolničarkama i bolničarima čiji su štrajkovi širom Engleske, Velsa i Severne Irske, prvi u 100-godišnjoj istoriji njihovog sindikata. Bolničari i ekipe u kolima hitne pomoći kažu da će i dalje odgovarati na hitne pozive za vreme štrajka.

(MONDO)