Sveštenik iz Slovenije Marko Ivan Rupnik, sveštenik blizak papi Franji, navodno je pokušao da nagovori dve časne sestre na trojku upoređujući ga sa Svetim Trojstvom, piše britanski The Times. Početkom meseca u italijanskim medijima su se pojavile tvrdnje o slovenačkom svešteniku da je zlostavljao časne sestre u Sloveniji tokom 1990-ih. Rupnikov verski red priznao je vatikansku istragu o Rupniku, ali i rekao da je nastupila zastarelost.

Jedna od monahinja je za italijanski list Domani rekla da joj je Rupnik oduzeo nevinost i naterao je da o tome ćuti. Anonimna monahinja je u intervjuu Domani rekla da je Rupnik polako počeo da ulazi u njen psihološki i duhovni svet i da je iskoristio njenu krhkost i nevinost. Tvrdi da je sveštenik pitao nju i još jednu monahinju o intimnom odnosu u troje i da je objasnio da će na taj način "preslikati trojni odnos Boga, Isusa i Duha Svetoga". 

Monahinja navodi da je Rupnik zlostavljao skoro 20 monahinja i da su uprkos tome njene pritužbe ignorisane. Nakon objavljenog intervjua sa časnom sestrom, jezuitski red je pozvao sve ostale žrtve da se jave i obećao da će ih saslušati sa empatijom i razumevanjem.

Papa blizak slovenačkom svešteniku

Hans Zoler, jedan od najistaknutijih stručnjaka Katoličke crkve za prevenciju se**ualnog zlostavljanja, oglasio se o slučaju. Tvrdi da se slučaj loše vodi od 1990-ih i da ima još mnogo neodgovorenih pitanja.

Zoler je rekao da pozivanje žrtava da govore pokazuje spremnost da se prizna da je mnogo toga pošlo naopako. "Papa Franja, koji je i sam jezuita, bio je blizak Rupniku. Možda je imao ulogu u zaštiti tog sveštenika", rekao je dopisnik Vatikana Sandro Magister za L'Espreso. Rupnik je autor mozaika u kapelama i crkvama širom sveta, uključujući papsku kapelu u Vatikanu i baziliku u Solinu.

(MONDO/Index.hr)