Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je u sredu da se čini da nijedna evropska država neće na pravi način istražiti seriju eksplozija koje su pokidale gasovode Severni tok u septembru.

"Posle eksplozija na Severnom toku – koje, kako se čini, niko u Evropskoj uniji neće objektivno istražiti – Rusija je zaustavila transport gasa severnim rutama“, rekao je Lavrov Organizaciji za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC). virtuelni samit.

Švedske i danske vlasti istražuju štetu na gasovodima Severni tok 1 i 2 koji povezuju Rusiju i Nemačku preko Baltičkog mora. Švedski tužioci su u novembru tvrdili da su eksplozije na gasovodu izazvane činom sabotaže nakon što su na lokacijama otkriveni dokazi o eksplozivu, ali nisu naveli moguće krivce.

Stvoreni da usmeravaju gas iz Rusije u Evropsku uniju, gasovodi su bili žarište u eskalirajućem energetskom ratu između evropskih prestonica i Moskve koji je udario velike zapadne ekonomije, doveo do skoka cene gasa i pokrenuo lov na alternativne izvore energije od februarske invazije na Ukrajina.

Oni su bili kontroverzni mnogo pre nego što je Rusija počela rat protiv Ukrajine zbog značajne poluge koju su dali Moskvi nad Evropom. Ali sve do ove godine, evropske zemlje nisu bile voljne da se odviknu od ruskih energenata s obzirom na potencijal rasta cena.

(MONDO)