U toku noći je napadnut hotel u Donjecku u kojem je bio bivši direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin. On se oglasio nakon napada i otkrio je svoje zdravstveno stanje kao i razlog boravka u hotelu u kojem je bio u trenutku napada, prenosi ruski "Sputnjik".

"Bio je to radni sastanak, u uskom krugu i mirnoj atmosferi po povratku iz jedne naše dobrovoljačke jedinice. U ovom hotelu živimo poslednjih meseci, a za osam godina neprijatelj nijednom nije granatirao ovo mesto. Nekako su procurile informacije, a oko 19:45 bilo je nekoliko visoko preciznih pogodaka, uključujući i mesto gde smo se mi nalazili. Gađali su nas kalibrom 120 ili 155 mm. Istraga će utvrditi odakle i ko", ispričao je Rogozin.

Prema njegovim rečima, metalni fragment veličine 3h4mm je ušao iznad desne lopatice. Rekao je da je ranjeno još nekoliko ljudi koji su njemu bliski.

"Sledi operacija. Ranjeno je još nekoliko meni bliskih ljudi”, dodao je Rogozin.

Rogozinov pomoćnik tvrdi da je napad bio ciljan. Prema rečima lekara u Donjeckoj Narodnoj Republiki, ne može da se izvadi fragment mine koji je pogodio kičmu Rogozinu. Rogozin odbija da se evakuiše dok se stanje ostalih ranjenih ne stabilizuje.

"Lekari iz Donjecke Narodne Republike pružaju neophodnu pomoć Dmitriju Rogozinu i specijalistima iz grupe vojnih savetnika koji su se našli pod vatrom u Donjecku. Rogozin svoje stanje ocenjuje kao zadovoljavajuće. Sada je na još jednom previjanju. Prema rečima lekara, fragment mine koji mu se nalazi u kičmi ne može da se izvadi", kaže pomoćnik Rogozina.

Prema saopštenju Istražnog komiteta Rusije, napad je najverovatnije izveden iz samohodne artiljerijske haubice “Cezar” kalibra 155mm francuske proizvodnje. Lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin okarakterisao je granatiranje kao ciljani teroristički napad na civilno stanovništvo. Kasnije je gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko saopštio da je dobio kontuziju u granatiranju hotela u Donjecku.

(MONDO)