Džon Venables (40), koji je imao 10 godina kada je osuđen za ubistvo dečaka (2) u Velikoj Britaniji, trebalo bi da ima saslušanje za uslovni otpust u narednim nedeljama, uprkos očajničkim molbama oca žrtve da još uvek bude u zatvoru. Džejms Buldžer koji je tada imao samo dve godine, ubijen je u februaru 1993. u Engleskoj.

Njegov otac Ralf rekao je za The Sun: "Ako Venables bude pušten da hoda okolo kao slobodan čovek dok mi obeležavamo 30 godina od gubitka našeg prelepog sina, to bi bila izdaja." Sinoć je pozvao ministra pravde Dominika Raba da ospori svako moguće oslobađanje. "Gospodin Rab se obavezao da će suzbiti najopasnije kriminalce u ovoj zemlji. Venables bi trebalo da bude na vrhu te liste i nikada više ne vide dnevnu svetlost."

Njegove molbe je ponovila i njegova bivša supruga, Džejmsova mama Deniz Fergus. Venables je jednom već bio pušten na slobodu, ali je 2017. godine po drugi put završio iza rešetaka zbog gomilanja skoro 1.200 slika zlostavljanja dece. Otac ubijenog dečaka je rekao da želi da prisustvuje svakom saslušanju pod uslovima izmene Odbora za uslovni otpust. 

MONDO slike  (1).jpg
Profimedia 

The Sun je ranije ove godine pisao kako su izveštaji, uključujući stavove zatvorskih službenika, psihijatara, pa čak i samog Venablesa, sastavljeni da bi se formirao veoma osetljiv dosije. Odbor za uslovni otpust sada procenjuje taj dosije. Prvo mora da odluči da li će održati punu usmenu raspravu i tražiti dokaze od svedoka ili će samo proceniti slučaj na dokumentima koji su pred njima. Izvori kažu da je Venablesova ozloglašenost i istorija ponavljanja prekršaja znači da je usmeno saslušanje "sigurnost" u ovom slučaju. Biće mu ponuđena šansa da se pojavi pred većem. 

Bolesno i opasno

Otac žrtve koju je Venables ubio 1993. godine je rekao: "Znamo da Venables nikada neće biti rehabilitovan. On je veoma bolestan i opasan. Ovo je potpuno odrastao pedofil ubica koga vlasti žele da puste nazad u zajednicu, a da niko ne zna ko je on." Nova ovlašćenja koja dozvoljavaju ministrima da blokiraju oslobađanje opasnih zatvorenika u interesu javne bezbednosti još nisu stupila na snagu, ali su "prioritet vlade", navodi Ministarstvo pravde.

Venables i njegov prijatelj Robert Tompson imali su deset godina kada su oteli, mučili i ubili Džejmsa u Merzisajdu. Oni su odveli dečaka iz tržnog centra Nju Strand, nakon što je njegova majka na trenutak skinula pogled s njega. Njegovo unakaženo telo pronađeno je na železničkoj pruzi udaljenoj 3 kilometra u Voltonu u Liverpulu, dva dana nakon njegove otmice.

Tompson i Venables su 20. februara 1993. optuženi za otmicu i ubistvo. Oni su proglašeni krivima 24. novembra, što ih je činilo najmlađim osuđenim ubicama u modernoj britanskoj istoriji. Obojica su puštena na slobodu u junu 2001. sa novim identitetima i sa doživotnom licencom nakon što su proglašeni da više ne predstavljaju opasnost za javnost. Venables je dva puta posle toga bio u zatvoru jer je posedovao jezive slike dece.

MONDO slike  (2).jpg
Profimedia 

(MONDO)