Prilikom racije u Rumuniji, uhapšen je Endru Tejt, bivši profesionalni kik-bokser, preduzetnik i kreator sadržaja, koji vodi onlajn kurs o “modernom stvaranju bogatstva” na sopstvenom “Hustlers univerzitetu”, koji je osnovao. On je navodno uhapšen zbog pronađenih snimaka na kojima se vidi maltretiranje i zlostavljanje žena. Te snimke je navodno prodavao za velike svote novca.

Ko je Endru Tejt?

Tejt (35), je bivši profesionalni kik-bokser, preduzetnik i kreator sadržaja, koji vodi onlajn kurs o “modernom stvaranju bogatstva” na sopstvenom “Hustlers univerzitetu”, koji je osnovao. Govoreći o svom ličnom bogatstvu, nedavno je u intervjuu rekao: “Bio sam švorc dugo vremena. Prvi milion sam zaradio kada sam imao recimo 27 godina, a onda sam imao 100 miliona do 31,32 godine i onda sam nedavno postao trilioner.”

Na planeti nema trilionera (prema Forbsu, Elon Musk vredi 250 milijardi dolara), tako da bi to mogla biti samo Tejtova želja. Međutim, “Essential Sports” procenjuje da je on težak oko 30 miliona dolara. Uživao je u prilično uspešnoj kik boks karijeri, osvajajući svetske titule u dve različite kategorije. Prvi put je postao poznat van sporta dok se pojavio u sezoni Velikog brata 2016. u Velikoj Britaniji, koja se završila u kontroverznim okolnostima.

Tejt je bio izbačen iz rijalitija nakon što se na internetu pojavio video na kojem se vidi kako tuče ženu kaišem. Tejt je tvrdio da je to bio deo igre na koju je žena sa snimka pristala. U izjavi datoj na svom Fejsbuku, on je rekao: “Isključili su sav zvuk jer se ona smeje u videu. I odsekli su kraj snimka gde ona uzima kaiš i uzvraća mi udarac dok se oboje smejemo. Kakvo s*nje. Bila je 2012. i smejali smo se.”

Kasnije je izazvao kritike nakon komentara o silovanju koje je dao nakon pokreta #MeToo. Kako je preneo Metro, ​​on je tada tvitovao: “Se*sualno uznemiravanje je odvratno i neoprostivo. Međutim, muškarac koji te gleda, zviždi ili pita za ime nije uznemiravanje. Žene već dugo vremena razmenjuju seks za priliku. Ako se dovedete u poziciju da budete silovani, morate snositi određenu odgovornost.” Endrju Tejt takođe kaže da je ženi mesto u kući, da ne bi trebalo da vozi, i da su žene “vlasništvo muškaraca”. U drugim video-klipovima, ovaj kikbokser, koji pozira pored skupih automobila, pištolja, i predstavlja se kao plejboj koji puši skupe cigare - govori o udaranju i davljenju žena, lomljenju njihovih stvari i sprečavanju njihovog izlaska.

Izvadim mačetu, bum u facu i stisnem je za vrat. Ćuti, kuč*o“, kaže on u jednom snimku, glumeći kako bi napao ženu ako bi ga ona optužila za prevaru. U drugom snimku, on opisuje kako baca stvari devojke kroz prozor. U trećem on naziva bivšu devojku koja ga je optužila za nasilje (što on opovrgava) - ”glupom kur*om“.

Njegov nalog na Tviteru je suspendovan 2017. godine, a tvitovi su kasnije uklonjeni sa Tvitera jer su izazvali mnogo kontroverzi. Ali ranije ove godine, Tviter je verifikovao nalog zloglasnog kik-boksera, koji je već zabranio, pošto se činilo da kompanija za društvene mreže ignoriše sopstvena pravila. Takođe, u aprilu 2022. godine Daily Beast je izvestio o upadu rumunske policije u Tejtovu kuću, zbog optužbi za trgovinu ljudima i silovanje. Na Tejtovom imanju su pronađene jedna Rumunka i jedna Amerikanka, a istraga je još uvek u toku. Kritičari kažu da popularnost Endrjua Tejta izaziva zabrinutost zbog mizoginije na mreži i potencijalne radikalizacije, a jedna žena ga je okarakterisala kao “najstrašnijeg muškarca na internetu”.

Tejt je do ovog hapšenja živi u Rumuniji, a kao razlog naveo je sledeće: “želim da živim u državi gde mogu da platim policajcu 50 evra kad napravim prekršaj; želim da živim u državi gde svi imamo pravo na korupciju, a ne na Zapadu, gde je to pravo rezervisano samo za bogataše”. Njegov iznenadni uspon do slave nije slučajan. Prema dokazima koje je skupio Observer, sledbenici Tejta imaju nalog da preplavljaju društvene mreže njegovim snimcima, i to najkontroverzijim, kako bi prikupili što više pregleda i reakcija.

Ovaj koordinirani rad, u kojem učestvuju hiljade pripadnika Tejtove privatne online akademije Hustler’s University i mreže lažnih naloga na TikToku, opisani su od strane stručnjaka kao “blatantan pokušaj manipulisanja algoritmom”, i veštačkim podizanjem posete. Za manje od tri meseca, ova strategija mu je donela gomilu novih pratilaca, a on je potencijalno zaradio milione evra, pošto sada 127.000 ljudi plaća 39 funti mesečno kako bi se učlanilo u društvo Hustler’s University. Mnogi od njih su dečaci i muškarci iz SAD i UK. I pored toga što mnogi snimci po svemu sudeći krše pravila TikToka, koji ne dozvoljava mizoginiju i lažne naloge, ova platforma nije učinila mnogo da ograniči širenje Tejtovih snimaka ili zabranjuje naloge koji ih šire. Umesto toga, TikTok ga je lansirao u mejnstrim, preporučujući Tejtove snimke mladim korisnicima.

(MONDO)