Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije, Andrej Rudenko, izjavio je da je partnerstvo sa Kinom važno kako bi se "globalna vizija bezbednosti" očuvala, i nazvao stav Amerike pretnjom.

"Značajan rast potencijala konflikta u svetu, poslednje odluke Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika o destabilizaciji globalnog sistema bezbednosti, kao i njihovo nastojanje da zaustave razvoj naših zemalja, učinili su očiglednim potrebu da Rusija i kineski partneri učvrste strateške veze Moskve i Pekinga", rekao je on za TASS.

"Bićemo sposobni i da se odupremo destruktivnim potezima Vašingtona, i da mobilizujemo konstruktivne sile međunarodne zajednice kako bismo razvili nove, pravične veze između zemalja", dodao je Rudenko.

Rusija i Kina imaju, ocenio je on, "identične ili vrlo slične" pristupe ključnim svetskim problemima".

"Zbog toga imamo stabilizujući efekat na ceo sistem međunarodnih odnosa, i bićemo katalizator postepenog prelaska na multipolarni svet. Na uravnoteženiji i stabiliniji oblik odnosa između država", rekao je Rudenko.

On je podvukao i važnost Šangajskog pakta, bloka od devet država među kojima su, pored Kine i Rusije, još Indija, Kazahstan, Kirgistan, Pakistan, Tadžikistan, Uzbekistan i Iran koji se pridružio u septembru prošle godine.

"Uprkos pritiscima Zapada, potencijal ovakvih saveza i platformi raste i Zapad ih ne može zaustaviti", rekao je on.

(MONDO)