Sin ozloglašenog meksičkog narko bosa El Čapa uhapšen je u Sinaloi, saopštili su meksički zvaničnici, prenosi Bi-Bi-Si. U isto vreme u zemlji su izbili krvavi nemiri. Gradonačelnik Kulijakana rekao je da su oružane snage izvršile raciju u četvrtak rano ujutro.

Avio-kompanija je saopštila da je jedan njihov avion pogodio zalutali metak, a prijavljene su i otmice automobila. Ovidio Guzman-Lopez se smatra visokorangiranim članom glavne narko-bande Sinaloe. Ova grupa je jedna od najvećih svetskih organizacija za trgovinu drogom. Meksička aviokompanija Aeromeksiko saopštila je da je pogođen trup aviona koji je trebalo da poleti iz Kulijakana za Meksiko Siti.

U pucnjavi niko od putnika ili članova posade nije povređen. Na snimku objavljenom na društvenim mrežama vide se putnici sklupčani na svojim sedištima pokušavajući da se sakriju. Gradonačelnik Huan de Dios Gamez potvrdio je na Tviteru da savezne oružane snage sprovode operaciju u Kulijakanu u četvrtak od rane zore. "Molimo građane Kulijakana da ostanu u svojim kućama jer su neki delovi grada blokirani", rekao je on. Aerodrom je zatvoren, a školski časovi i druge administrativne aktivnosti u Kulijakanu su otkazani. Američki Stejt department tvrdi da uhapšeni i njegov brat Hoakin trenutno nadgledaju oko 11 laboratorija za metamfetamin u državi Sinaloa koje proizvode oko 2.200 kg te droge mesečno.

Takođe su rekli da postoje informacije da je Guzman-Lopez naredio ubistvo doušnika, švercera droge i poznatog meksičkog pevača koji je odbio da peva na njegovom venčanju. U decembru su SAD ponudile nagradu od 5 miliona dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja i osude Ovidija Guzman-Lopeza i njegova tri brata, za koje se takođe veruje da upravljaju kartelom. U međuvremenu, njihov otac služi doživotnu kaznu na koju je osuđen 2019. godine zbog trgovine drogom i pranja novca.

(MONDO)