Bivši vrhovni komandant savezničkih snaga NATO-a Džejms Stavridis rekao je u petak da se ruski predsednik Vladimir Putin "muči“ da pronađe još vojnika za borbu u Ukrajini uprkos tome što je Moskva nedavno tvrdila da su njene snage zauzele grad Soledar. Tokom intervjua sa voditeljkom MSNBC-a Andreom Mičelom, Stavridis se osvrnuo na izveštaje da Rusija pribegava zatvorenicima, Vagner grupi, rezervistima i drugima da bi se borila u Ukrajini.

"Putin se zaista bori...da bi stekao vojnu snagu, ide u zatvore, ide u skloništa za beskućnike, i odvodi ljude u 50-im i 60-im godinama.Ja sam u ranim 60-im godinama, ne mislim da me američka vojska traži da bi me poslala u borbu. Ali, Putin će uzeti sve. To je pokazatelj koliko mu je ova borba postala teška", dodao je on.

Činilo se da je ove nedelje Rusija nagovestila da bi mogla da dođe do još jedne runde mobilizacije kako bi se ispunili ratni zahtevi u Ukrajini. Zamenik Državne dume Viktor Sobolev najavio je u petak da će ruski rezervisti koji imaju 30 i više godina i nemaju vojnog iskustva biti obučavani nakon usvajanja zakona kojim bi se promenila starosna granica za pozivanje regruta, javila je ruska novinska agencija URA.RU. Međutim, Andrej Kartapalov, šef Komiteta za odbranu Dume, u petak je porekao da će ruski rezervisti biti obavezni da prođu vojnu obuku, objavio je The Moskov Tajms, pozivajući se na Telegram kanal Baza.

Putin je već prošlog septembra najavio "delimičnu mobilizaciju“ oko 300.000 regruta, ali je kasnije u oktobru rekao da su napori za mobilizaciju završeni. Ruski lider je prošlog meseca negirao novi talas mobilizacije, rekavši da smatra da je to nepotrebno. Međutim, Ukrajina tvrdi da Rusija i dalje mobiliše trupe, a Generalštab Oružanih snaga Ukrajine je prošlog novembra saopštio da Moskva mobiliše regrute u okupiranom gradu Simferopolju.

Mora nova mobilizacija

Sajmon Majls, docent slavističkih i evroazijskih studija na Univerzitetu Djuk, rekao je za Njuzvik u petak da Rusija mora da nastavi sa naporima za mobilizaciju kako bi ispunila potrebe za radnom snagom.

"Mislim da Rusija mora da nastavi mobilizaciju. Treba im više ljudstva za borbu, a počeli su sa ogromnim deficitom, tako da još uvek — skoro godinu dana kasnije — nadoknađuju gubitke. Čini se da se prvi veliki poziv stabilizovao situaciju na linijama, ali ako žele da napreduju i uzmu ili ponovo preuzmu teritoriju od Ukrajinaca, biće im potrebno više ljudi“, rekao je on.

"Ne mislim da je ovo toliko defanzivna koliko ofanzivna strategija. Kopnene snage su ključ za zauzimanje i zadržavanje terena. Sada su stariji rezervisti sa nekoliko nedelja obuke za osveženje daleko od idealne snage za angažovanje za ovaj rat, ali mislim da možemo videti na terenu u Ukrajini da su, iako nisu najbolji, dovoljno dobri“, dodao je on.

(MONDO)