Severna Koreja je demantovala da je obezbedila oružje Rusiji nakon što su Sjedinjene Države optužile Pjongjang da isporučuje rakete i projektile ruskoj Vagner grupi i pomaže u jačanju moskovskih snaga u Ukrajini.

Visoki severnokorejski zvaničnik je kritikovao optužbe SAD kao "neosnovane glasine” koje imaju za cilj da opravdaju vojnu pomoć Vašingtona Ukrajini. SAD su označile Vagnera kao "transnacionalnu kriminalnu organizaciju” ranije ovog meseca, pozivajući se na navodni poslovi sa oružjem privatne vojne grupe sa Severnom Korejom – nešto što je zabranjeno rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Bela kuća je takođe pokazala fotografije američkih obaveštajnih službi na kojima su ruski vagoni ulaze u Severnu Koreju, preuzimaju tovar pešadijskih raketa i projektila i vraćaju se u Rusiju. Ali generalni direktor severnokorejskog odeljenja za američke poslove, Kvon Džong Gun, odbacio je optužbe u nedelju, upozorivši da će se SAD suočiti sa "zaista nepoželjnim rezultatom“ ako nastave da šire glasine.

"Pokušaj da se okalja imidž Severne Koreje fabrikovanjem nepostojeće stvari je teška provokacija koja se nikada ne može dozvoliti i koja ne može a da ne izazove njenu reakciju“, rekao je Kvon Džong Gun. On je dodao da je potez SAD "glup pokušaj da se opravda slanje oružja Ukrajini“.

Ranije ove nedelje, američki predsednik Džo Bajden obećao je 31 tenk Abrams, jedno od najmoćnijih i najsofisticiranijih oružja američke vojske, kako bi pomogao Kijevu u borbi protiv invazije Moskve. Taj potez je u petak izazvao ukor od Kim Jo Džong, moćne sestre severnokorejskog lidera Kim Džong Una, koja je optužila Vašington da „dalje pređe crvenu liniju“ slanjem tenkova u Ukrajinu. Kvon Džong Gun je u nedelju ponovio zabrinutost Pjongjanga zbog transfera tenkova, nazvavši to "neetičkim zločinom“ čiji je cilj održavanje nestabilne međunarodne situacije.

(MONDO)