• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HORDA OD 300.000 RUSA NA GRANICI UKRAJINE! Kijev poslao OČAJNIČKI APEL - POMOZITE, "Ovo sada je Gerasimovljeva vojska!"

Autor Uroš Matejić

Očekuje se da će se napad poklopiti sa godišnjicom invazije na Ukrajinu, 24. februara.

 Moskva rusija vojska parada putin Izvor: Profimedia/Shutterstock

Rusija je pripremila skoro 2.000 tenkova i 300.000 vojnika za veliku ofanzivu na Donbas u narednim nedeljama, upozoravaju ukrajinski obaveštajci. Očekuje se da će napad biti pojačan još hiljadama oklopnih vozila, artiljerijskih sistema, kao i stotinama borbenih aviona i helikoptera. Ukrajinski obaveštajci su nedeljama upozoravali na predstojeću rusku ofanzivu u pokušaju Kremlja da povrati inicijativu posle meseci zastoja na bojnom polju.

Očekuje se da će se napad poklopiti sa godišnjicom invazije na Ukrajinu, 24. februara. Usred porasta borbi, vojni analitičari kažu da je dugo očekivana ruska ofanziva već počela i da se očekuje da će se ubrzati kako se približava simbolični datum.

"Očekujemo novu, veliku invaziju u narednih 10 dana", rekao je ukrajinski vojni zvaničnik za Foreign Polici.

Ukrajinska vojna obaveštajna služba veruje da Rusija sada ima više od 300.000 vojnika u zemlji, što je skoro duplo više od broja okupljenih na njenim granicama neposredno pre početka rata. Ruska vojska je takođe pripremila 1.800 tenkova, 3.950 oklopnih vozila, 2.700 artiljerijskih sistema, 810 višestrukih lansirnih sistema iz sovjetske ere, 400 borbenih aviona i 300 helikoptera za novu ofanzivu - prema procenama Kijeva.

"Ovo je sve mnogo veće od onoga što se desilo u prvom talasu. Oni ne obraćaju pažnju na bilo kakve žrtve, na bilo kakve gubitke na bojnom polju...", rekao je ukrajinski zvaničnik za britanski The Telegraph.

Očajnički apel Kijeva

Ako su tačne, procene bi mogle značiti da Rusija sada ima znatno više tenkova od broja sa kojim je prvobitno ušla u Ukrajinu. Očekuje se da će general Valerij Gerasimov, koga je Kremlj prošlog meseca imenovao za glavnokomandujućeg ruskih snaga u Ukrajini, rukovoditi prvim velikim pokušajima zauzimanja preostalih regiona Donbasa, Donjecka i Luganska.

Kijev je uputio očajnički apel zapadnim saveznicima da ubrzaju isporuke oružja u iščekivanju masivnih talasa napada koji bi mogli da preplave odbrambene pozicije. Ruske snage su do sada uspevale da obezbede samo postepena osvajanje oko Bahmuta, u Donjecku i Kremini u susednom Lugansku - i to po cenu desetina hiljada vojnika.

Izvor: SPUTNIK/screenshot

Regionalni guverner Luganska Sergej Hajdaj rekao je u četvrtak da je Rusija pokrenula ofanzivu u pokušaju da probije ukrajinsku odbranu kod Kremine.

"Ruske trupe pokušavaju da se probiju kroz snegom prekrivene šume na zapadu. Ovi napadi su praktično svakodnevna pojava. Vidimo male grupe ruskih vojnika koji pokušavaju da napreduju, ponekad uz podršku borbenih vozila i tenkova. Ponekad ne. Ali paljba je kontinuirana", rekao je on.

Rusi su preuzeli inicijativu

Analitičari američkog Instituta za proučavanje rata izvestili su da je Rusija možda povratila inicijativu u Lugansku nakon što je u to područje poslala nekoliko visoko obučenih divizija.

"Posvećenost značajnih elemenata najmanje tri glavne ruske divizije ofanzivnim operacijama u ovom sektoru ukazuje na to da je ruska ofanziva počela, čak i ako ukrajinske snage za sada sprečavaju ruske snage da obezbede značajne dobitke", navodi se u dnevnom izveštaju Instituta.

Izvor: Profimedia

Svatov i Kreminu je Moskva zauzela prošlog proleća, pre nego što su vraćeni u ukrajinskoj kontraofanzivi. Navodi se da je 90. tenkovska divizija, jedna od najslavnijih vojnih jedinica Moskve, uključena u nove borbe, što je znak da se Kremlj distancirao od upotrebe plaćenika iz Vagnerove grupe za zauzimanje ukrajinske teritorije.

Formacije iz takozvane Donjecke i Luganske Narodne Republike takođe su odbačene u korist konvencionalnijih snaga od strane Moskve, izvestio je američki institut.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 275

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Профа

Требало је раније да размишљају о последицама а овако су само топовска храна за интересе запада.

Bayazit

@Профа I ti si isto rusko topovsko meso bolje receno kusur od kako postojis! Mogu ih dovesti milion povuci Zelenskog i Ukrajince za kitu kao sto su 24.2.2022. 🤣🤣🤣🤣 laganooo povuci!! Od Ukrajinica mozes nauciti kako se bori za svoju zemlju i za slobodu! OJ SRBINE PROKLETI KOJI NIKAD NISI ZNAO ZA SLOBODU MRETI

E cuj

Horda?

special image