• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kina objavila dokument za političko rešavanje ukrajinske krize!

Ministarstvo spoljnih poslova Kine objavilo je u petak dokument u kojem se navodi stav o političkom rešavanju ukrajinske krize.

 Kina objavila dokument za političko rešavanje ukrajinske krize! Izvor: Promo/Kineska medijska grupa

1. Poštovanje suvereniteta svihzemalja. Neophodno je striktno poštovati opštepriznato međunarodno pravo, uključujući načela iprincipe Povelje UN, kao i praktično garantovatisuverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet svihzemalja. Jednake su sve zemlje, bez obzira da li suvelike ili male, jake ili slabe, bogate ili siromašne. Neophodno je da sve strane zajednički očuvajuosnovne norme koje uređuju međunarodne odnosei da brane međunarodnu jednakost i pravdu. Međunarodno pravo bi trebalo da bude na jednaki ijedinstveni način primenjeno, i ne bi trebalo da se primenjuje dvostruki kriterijum.

2. Odbacivanje hladnoratovskogmentaliteta. Bezbednost jedne zemlje se ne možepostići na uštrbu bezbednosti drugih država, regionalna sigurnost se ne može garantovatijačanjem i čak ekspanzijom vojnih blokova. Racionalni bezbednosni interesi i brige svih zemaljazaslužuju veliku pažnju i celishodno rešavanje. Ne postoji jednostavno rešenje za komplikovanopitanje. Neophodno je insistirati na zajedničkom, sveobuhvatnom, kooperativnom i održivom pogleduna bezbednost, fokusirati se na dugotrajni mir sveta, unaprediti izgradnju uravnoteženog, efikasnog i održivog evropskog bezbednosnogokvira, kao i protiviti se ponašanju da se bezbednost svoje zemlje ostvari na temeljunesigurnosti drugih zemalja, sprečiti formiranjeblokovskih konfrontacija. Potrebno je zajedničkimnaporima očuvati mir i stabilnost evroazijskogkontinenta.

3. Prekid vatre. U sukobima i ratovima nemapobednika. Sve strane treba da pokažu razum iuzdržanost, da ne sipaju ulje na vatru, ne intenziviraju sukob, kako bi se sprečilopogoršavanje krize u Ukrajini i da se ona otimakontroli. Sve strane bi trebalo da podržavaju da se Rusija i Ukrajina nađu na pola puta, što ranijeobnove direktni dijalog, postepeno unapređujuublažavanje situacije, kako bi na kraju postiglesveobuhvatno primirje.

4. Obnova mirovnih pregovora. Dijalog ipregovori predstavljaju jedini izlaz iz ukrajinskekrize. Svi napori koji koriste mirnom rešenju krizezaslužuju ohrabrivanje i podršku. Međunarodnazajednica treba da insistira na pravcu smirivanjasituacije i omogućavanja pregovora, treba da pomogne sukobljenim stranama da što pre otvorevrata za političko rešenje krize, da stvore uslove iobezbede platformu za obnovu pregovora. Kina je spremna da radi toga nastavi da igra konstruktivnuulogu.

5. Rešavanje humanitarne krize. Sve mere kojekoriste ublažavanju humanitarne krize zaslužujuohrabrivanje i podršku. Humanitarna akcija mora da bude u skladu sa principima neutralnosti ipravičnosti, kako ne bi došlo do politizacijehumanitarnog pitanja. Potrebno je praktično zaštititisigurnost civila i uspostaviti humanitarni koridor za povlačenje civila iz zaraćenih područja. Trebapovećati humanitarnu pomoć relevantnimpodručjima, poboljšati humanitarno stanje, obezbediti brz, bezbedan i neometan pristuphumanitarne pomoći, sprečiti humanitarnu krizuvećeg obima. Treba podržavati UN da igraju ulogu koordinatora u humanitarnoj pomoći konfliktnim područjima.

6. Zaštita civila i ratnih zarobljenika. Sukobljene strane treba da se striktno pridržavaju međunarodnog humanitarnog prava, izbegnu napad na civile i civilne objekte, zaštite osobe ugrožene sukobima, kao što su žene i deca, poštuju osnovna prava ratnih zarobljenika. Kina podržava da Rusija i Ukrajina razmenjuju ratne zarobljenike, sve strane treba za to da stvore više uslova.

7. Očuvanje bezbednosti nuklearnih elektrana. Protivimo se oružanom napadu na civilne nuklearne objekte, pozivamo sve strane da poštuju Konvenciju o nuklearnoj bezbednosti, odlučno izbegavaju nuklearni incident do kojeg bi došlo zbog ljudskih faktora. Podržavamo Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da igra konstruktivnu ulogu u očuvanju bezbednosti civilnih nuklearnih objekata.

8. Smanjenje strateških rizika. Ne sme se upotrebiti nuklearno oružje, niti pokrenuti nuklearni rat. Neophodno je usprotiviti se upotrebi nuklearnog oružja ili pretnji upotrebom nuklearnog oružja. Treba sprečiti širenje nuklearnog oružja i izbeći nuklearnu krizu. Protivimo se da bilo koja zemlja u bilo kakvim uslovima razvija i upotrebi biološko oružje.

9. Garantovanje međunarodnog transporta hrane. Sve strane bi trebalo na uravnoteženi i sveobuhvatni način realizuju sporazum o transportu hrane koji su potpisali Rusija, Turska, Ukrajina i UN, da podržavaju važnu ulogu UN u tome. Inicijativa o saradnji u međunarodnoj bezbednosti hrane, koju je predložila Kinu, nudi izvodljivo rešenje za globalnu krizu hrane.

10. Obustava jednostranih sankcija. Jednostrana sankcija i vršenje ekstremnih pritisaka ne mogu da reše probleme, već i stvaraju nove probleme. Protivimo se jednostranim sankcijama bez ovlašćenja Saveta bezbednosti UN. Pojedine zemlje treba da prestanu sa zloupotrebom jednostranih sankcija i 'jurisdikcijom duge ruke', da igraju ulogu u ublažavanju krize u Ukrajini, i da stvore uslove za ekonomski razvoj i poboljšanje životnog standarda u zemljama u razvoju.

11. Obezbeđivanje stabilnosti industrijskih lanaca i lanaca snabdevanja. Sve strane bi trebalo da praktično očuvaju postojeći svetski ekonomski sistem, da se protive politizaciji svetske ekonomije i pokušajima njene upotrebe kao instrumenta i oružja, da zajednički ublažavaju posledice prelivanja krize, sprečavaju da kriza utiče na međunarodnu saradnju u energetici, finansijama, trgovini hranom i transportu, što bi štetilo globalnom ekonomskom oporavku.

12. Unapređivanje obnove posle rata. Međunarodna zajednica treba da preduzme mere za podršku obnovi posle rata u sukobljenim područjima. Kina želi u tome da pruža pomoć i igra konstruktivnu ulogu.

Kurir.rs/Kineska medijska grupa

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sasa

ne odgovara nikom da se postuje suverentitet i teritorijalni ibtegritet svih zemalja - ni Rusiji, ni SAD-u, ali sa druge strane, Tajvan nije priznata drzava u UN i postovanje teritorijalnog integriteta znaci da ceo svet pocne da postuje da je Tajvan deo Kine.

special image