• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kineski ekonomski razvoj u funkciji oporavka svetske privrede

Izvor Promo

piše: Dr Ivona Lađevac, zamenica direktora Instituta za međunarodnu politiku i privredu

 Kineski ekonomski razvoj u funkciji oporavka svetske privrede Izvor: kineska medijska grupa

Usled visoke inflacije, agresivnog zaoštravanja monetarne politike i povećane neizvesnosti, tempo ekonomskog oporavka posle pandemije na globalnom nivou usporava, a recesija sve više preti kako razvijenim zemljama tako i onima u razvoju. Upravo zbog toga je, prošlog meseca objavljen podatak o kineskom rastu, dao osnova za globalni optimizam.

Naime, Ujedinjene nacije su, u svom izveštaju objavljenom u januaru 2023. godine, predvidele da će se rast svetske proizvodnje usporiti sa procenjenih 3,0 odsto u 2022. na 1,9 odsto u 2023, dok će se kineski ekonomski rast ove godine ubrzati na 4,8 odsto.

Ovaj izveštaj otvara mogućnost dubljeg tumačenja najnovijeg izveštaja Svetske banke koji je pokazao da je, u periodu od 2013. do 2021. godine, prosečna stopa doprinosa Kine svetskom ekonomskom rastu iznosila čak 38,6 odsto, što je učinilo pokretačkom snagom broj jedan.

Zadivljujuće je da je Kina, bez obzira na decenijski izazovan period, a posebno u poslednje tri godine, uspela da postigne ogroman uspeh koji je potvrđen pozitivnim pokazateljima poput onih koje je navela Svetska banka.

Kineski nacionalni biro za statistiku je nedavno objavio podatke za treći kvartal 2022. godine. Objavljeni rezultati pokazuju da je privreda zemlje porasla za 3,9 odsto na godišnjem nivou. Poređenja radi, za SAD je u 2022. godini procenjen rast od 1.8 odsto, dok je projekcija za 2023. 0,4 odsto.

Doprinos Kine globalnom rastu biće više od tri puta veći od Sjedinjenih Država. Iako je Amerika i dalje najveća svetska ekonomija, Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će se njen rast kretati samo oko 1 odsto, dok će u evrozoni biti još niži – 0,5 odsto.

Kada je o Kini reč, iako je MMF smanjio svoje prognoze, očekuje da će njen privredni rast u 2023. godini biti 4,4 odsto. Ukoliko se ovo predviđanje potvrdi kao tačno, Kina će u 2023. godini imati udeo od 30 odsto u ukupnom globalnom rastu, dok će se svetska ekonomija uvećati za 2,7 odsto.

Budući da je kineska privreda pokazala vitalnost i otpornost čak i u uslovima pandemije, sa otvaranjem Kine, odnosno ukidanjem svih medicinskih mera vezanih za pandemiju virusa COVID-19, može se očekivati da će Kina nastaviti sa snažnom politikom ulaganja. Infrastrukturni projekti, poput onih koji se sprovode u Inicijativi Pojas i put, daće dodatni zamah svetskoj ekonomiji. Ništa manje značajna neće biti ni činjenica da će, sa porastom unutrašnje potrošnje na ogromnom kineskom tržištu, doći do podsticaja za različite privredne grane, takođe u svetskim okvirima. Turizam je samo jedan od mogućih brojnih primera.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image