• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izvor Promo

Povodom susreta liderke Tajvana i predsednika Predstavničkog doma SAD-a Kevina Mekartija, Komitet za inostrane poslove Svekineskog narodnog kongresa je objavio saopštenje.

Saopštenje Komiteta za inostrane poslove Svekineskog narodnog kongresa o susretu Cai i Mekartija Izvor: Kineski radio internacional

U saopštenju stoji, predsednik Predstavničkog doma Kevin Mekarti i drugi članovi Kongresa, uprkos snažnoj opoziciji Kine i ozbiljnim pregovorima, insistirali su da se danas sastane sa Cai Ing-ven, liderkom tajvanske regije, koja u "tranzitu" kroz Sjedinjene Države. Ovo ozbiljno krši priznati princip o jednoj Kini i tri zajednička saopštenja Kine i SAD-a i ozbiljno podriva suverenitet i teritorijalni integritet Kine, čemu se Svekineski narodni kongres oštro protivi.

Na svetu postoji samo jedna Kina, Tajvan je neotuđiv deo kineske teritorije, Vlada Narodne Republike Kine je jedina zakonita vlada koja predstavlja celu Kinu. Niz međunarodnih dokumenata kao što su Kairska deklaracija i Potsdamska proklamacija, potvrdilo je suverenitet Kine nad Tajvanom. Dakle, Tajvan, osim toga što je deo Kine, nema drugi međunarodni status. Mekarti kao treća politička ličnost američke vlade, čije akcije su ozbiljno prekršile američke obaveze prema Kini po tajvanskom pitanju i poslale ozbiljan pogrešan signal separatističkim snagama "nezavisnosti Tajvana".

To je kršenje istorijskih činjenica i pravde, kao i međunarodne vladavine prava. Suverenitet i teritorijalni integritet Kine su neraskidivi i nedeljivi. Zakon o protivljenju otcepljenju države, koji je odredio Svekineski narodni kongres sadrži jasne odredbe o principu jedne Kine, suzbijanju separatističkih snaga „nezavisnosti Tajvana“ i protivljenje mešanje inostranih snaga po tajvanskim pitanjima. Bilo kakvih namera da kontroliše Kinu Tajvanom i podržava tajvanske separatističke snage biće samo poraz. A ponašanja koja krše državnu celovitost biće kažnjena zakonom. Tajvansko pitanje je ključ kineskog interesa, istovremeno i temelj u političkoj osnovi kinesko-američkih odnosa, to je prva neodoljiva crvena linija u bilateralnim odnosima.

Odlučno se protivimo bilo kakvih zvaničnih razmena između tajvanskog područja i SAD-a, ozbiljno apelujemo na Vladu i Predstavnički dom SAD-a da prestanu da iskrivljuju, zamagljuju i emaskuliraju princip o "jednoj Kini", stoji u saopštenju.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image