Iznad centralne Italije i dela Jadrana u noći 27. marta uočen je ogroman prsten crvene svetlosti koji je ličio na scenu iz naučnofantastičnih filmova, piše National Geographic.

Ogroman, kružni oreol crvenog svetla, koji izgleda kao nešto iz naučnofantastičnog filma, nedavno je bljesnuo na noćnom nebu iznad srednjeg Jadrana. Bizarna svetlost se pojavila i nestala za milisekundu, što znači da je većina ljudi verovatno propustila čudan spektakl. piše Live Science.

Fenomen je poznat i kao emisija svetlosti i perturbacija veoma niske frekvencije usled izvora elektromagnetnih impulsa, ili skraćeno ELVE. Prečnik kruga u ovom slučaju iznosio je 360 km, koji se formira u stratosferi ili mezosferi usled intenzivnog naelektrisanja groma. Drugim rečima, kada elektromagnetni impulsi munje udare u jonosferu naše planete u njenim gornjim delovima, pojavljuje se crvena svetlost.

Jedan fotograf, Valter Binoto, uspeo je da napravi snimak svetlećeg oreola na nebu iznad Ankone u severnoj Italiji 27. marta. Međutim, crveni prsten se zapravo nije nalazio iznad grada. Umesto toga, masivni krug, prečnika oko 224 kilometra, bljesnuo je iznad centralne Italije i dela Jadranskog mora.

Zbog svoje kratkotrajne prirode, vilenjaci su vidljivi samo satelitima koji kruže oko Zemlje, a otkriveni su tek 1990. zahvaljujući kamerama na NASA-inim svemirskim šatlovima. Prema specijalizovanom portalu Speaceweather.com, Binotov snimak je verovatno "najbolja ikada fotografija ovog fenomena sa Zemlje“.

(Mondo)