Međutim, svirepi ubica se tu nije zaustavio, a tvrdi da je krvna osveta iza svega...

Albanac Mane Driza (41) poznat kao Toni Montana po Al Paćinovom mafijaškom filmu "Lice sa ožiljkom" (Scarface), pretukao je i nožem izbo sunarodnika Stefana Bledara Monea (23) u junu 1999. godine.

Koristio je dršku sekire, džepni nož i nož za sir da bi naneo više od 120 rana Moneu u "brutalnom i nemilosrdnom" napadu u stanu žertve u Vembliju u severnom Londonu. Moneova trudna devojka Zoi Blej pronašla je njegovo telo sledećeg dana, ali je mogla da ga identifikuje samo po prepoznatljivoj kopči za kaiš.

Doživotni zatvor

Sudija Sara Munro, 20 godina nakon ubistva, osudila je Drizu na doživotnu kaznu zatvora 2019. godine, a mora da "odleži" najmanje 20 godina pre nego što ima pravo da podnese molbu za skraćivanje kazne. "Ovo je veoma neobičan, ako ne i jedinstven slučaj", rekla je ona.

Porotnicima je na suđenju tada rečeno kako se Driza, koji je inače po zanimanju klesar, razbesneo nakon što je njegov cimer Mone uzeo njegov venčani prsten i dao ga svojoj partnerki. Driza se preselio kod njega nakon što mu se raspao kratak brak sa brazilskom čistačicom Rozi Drizom.

Serijski ubica

Ovo nije prvi put da Driza nekoga liši života, a navodno nije bio ni poslednji. Drizin napad na Monea dogodio se dve godine nakon što je ubio dva muškarca - oca i sina u svom rodnom selu, a potom pobegao u Britaniju pod lažnim imenom Sokol Drenova. Nakon što je ubio svoju treću žrtvu - Monea - odleteo je za Italiju, gde je ubio dvojicu muškaraca u baru u Kataniji na Siciliji, šest meseci kasnije. Pokušao je da ubije trećeg čoveka u baru, ali mu se pištolj zaglavio.

Dok je bio u zatvoru na Siciliji 2000. godine, Scotland jard ga je ispitivao o ubistvu u Britaniji. Driza je tada tvrdio da je Mone bio u zatvoru sa jednom od njegovih žrtava u Albaniji i da je plaćen da osveti smrt ovog čoveka.

"U jedno je bio ubeđen - da je Bledar Mone plaćen da ga ubije, jer je pre toga Bledar Mone bio u zatvoru zajedno sa čovekom koga je Driza ubio u Albaniji. Otišao je da živi sa njim jer je hteo da stekne njegovo poverenje", objavljeno je u izveštaju nakon ispitivanja.

Na dan ubistva, Driza je tvrdio da je Mone prvi krenuo na njega sa nožem i udario ga bejzbol palicom. U transkriptu intervjua piše: "Video je mnogo krvi. Ne seća se jer je izgubio kontrolu nad sobom. Sve je počelo jer je Bledar Mone hteo da ga ubije. Prvo ga je udario Bledar Mone, a onda kaže da je možda i on njega udario. Seća se trenutka kada ga je ubo nožem".

Govoreći o pucnjavi u Albaniji, navodne poslednje reči Monea koje je uputio Drizi bile su: "Ubio si mnogo ljudi - dvoje - sada je dosta", rečeno je sudu. Mone ipak nije uspeo da izvrši svoju navodnu krvnu osvetu, a Driza je godinama prolazi nekažnjeno zbog ovog ubistva, kao i mnogih drugih.

(MONDO)