Proizvođač dronova Selčuk Barjaktar ​​promenio je način savremenog ratovanja, a neki ga nazivaju turskim Ilonom Maskom. Spekuliše se da bi mogao da krene stopama svog tasta i da dospe u vrh turske politike.

Nekoliko dana nakon zemljotresa 6. februara, Selčuk Barjaktar ​​je stajao ispred gomile ruševina u zoni katastrofe. Izgledao je iscrpljeno i tužno. Više od pet hiljada ljudi je poginulo u katastrofi, a stotine hiljada je izgubilo svoje domove. Na snimku koji je Bajraktar ​​objavio na Tviteru, on je obećao da će izgraditi 1.000 novih domova i 2.000 smeštajnih objekata za stradale, pišu crnogorske Vijesti.

Barjaktar ​​nije spasilac. Nije čak ni član turske vlade. On je suvlasnik turske odbrambene kompanije Barjaktar. Letelice na daljinsko upravljanje koje proizvodi kompanija stekle su određeni kultni status u Ukrajini jer su pomogle vojsci zemlje da odbije rusku invaziju na početku rata. Jedan ukrajinski vojnik im je čak posvetio pop pesmu, a kijevski zoološki vrt je bebu lemura nazvao Barjaktar.

Pomagao za vreme zemljotresa

Njegovo obraćanje turskoj javnosti nakon zemljotresa ostavilo je utisak da traži odgovornost. Bajraktar ​​je oženjen Sumejom Erdoganom, najmlađom ćerkom turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, zbog čega mnogi veruju da bi mogao da bude u poziciji da nasledi svog tasta na mestu turskog lidera.

Vest u tekstu podseća da je posle 20 godina na vlasti ovo prvi put da će Erdogan ozbiljno strahovati da možda neće biti izabran na izborima 14. maja. Opozicioni kandidat Kemal Kiličdaroglu trenutno vodi, prema svim istraživanjima.

Međutim, bez obzira na ishod izbora, Erdogan je već najavio da će mu ovo biti poslednji put da se kandiduje, a posmatrači veruju da traži naslednika kome može da preda kormilo. Njegova deca iz raznih razloga nemaju realne šanse da budu izabrana na funkciju, a Berat Albajrak, suprug njegove najstarije ćerke Esre, nije se proslavio kao ministar finansija.

Upravo zbog toga, sada je u fokusu Bajraktar, čije se ime sve češće pominje u raspravi o Erdoganovom nasledniku. Na pitanje o tome u nedavno emitovanoj televizijskoj emisiji, Bajraktar ​​je te spekulacije odbacio kao "tračeve", pišu Vijesti. Čak i ako Erdogan izgubi izbore, Bajraktarov uspeh učinio ga je toliko popularnim u Turskoj da nijedna vlada neće moći da ignoriše njega i njegovu kompaniju. Njegov uticaj u turskoj politici će verovatno samo rasti.

Najveći izvozik oružja

Kompanija Barjaktar je 2021. godine postala najveći turski izvoznik oružja, sa godišnjom prodajom od 664 miliona dolara, a kompanija je dodatno rasla zbog rata u Ukrajini. Prošle godine,on je isporučio dronove i drugu tehnologiju u vrednosti od 1,18 milijardi dolara u 18 zemalja.

Vojske su rasporedile bespilotne letelice "bajraktar ​​TB2“ na frontovima u Libiji, Nagorno-Karabahu, kao i u Etiopiji. "To je omogućilo prilično značajnu operativnu revoluciju u načinu na koji vodimo rat“, rekao je Rič Outzen, bivši stručnjak za Tursku u Stejt departmentu, za magazin Njujorker.

(MONDO)