Južnoafrička Republika pokušava da ubedi ruskog predsednika Vladimira Putina da ne prisustvuje ekonomskom samitu BRIKS-a u avgustu. Kada bi došao na događaj, lokalna vlast bi ga morala da ga uhapsi. Ekonomskom samitu BRIKS-a, koji će biti održan u avgustu, prisustvovaće predstavnici zemalja članica ove grupe, a to su Južnoafrička Republika, Rusija, Kina, Indija i Brazil. Međutim, od marta je za ruskim predsednikom raspisana međunarodna poternica, a Južnoafrička Republika potpada pod nadležnost MKS (Međunarodnog krivičnog suda).

Južnoafrička vlada sada razgovara sa Rusima o mogućnosti izbegavanja sukoba sa zapadnom međunarodnom zajednicom zbog Putinove predstojeće posete. Ranije je premijer Zapadnog Kejpa Alan Vind kritikovao vladajuću stranku Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) što je pozvala Putina uprkos presudi MKS. On je dodao da će narediti lokalnoj policiji da privede ruskog lidera po njegovom dolasku.

Neimenovani zvaničnik rekao je južnoafričkom Sandej tajmsu da Južna Afrika, kao potpisnica Rimskog statuta, ne može dozvoliti Putinu da "uđe u zemlju i da ne bude uhapšen". Zbog toga predlaže da se ruski predsednik pridruži sastanku putem video veze.

U predsedničkoj kancelariji poslednjih dana vlada haos i konfuzna komunikacija. U utorak, 25. aprila, predsednik Siril Ramafosa saopštio je da je vlada odlučila da povuče zemlju iz Međunarodnog krivičnog suda (MKS) i da stoga neće potpasti pod njegovu nadležnost. Dan kasnije, kabinet predsednika se ispravio, demantujući prethodnu tvrdnju, rekavši da je to "lažna primedba na konferenciji za novinare".

Međunarodni krivični sud u Hagu je 18. marta ove godine izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina. Povod je optužba za ratni zločin protivzakonite deportacije ukrajinske dece.

(MONDO)