Putin je počeo svoj govor čestitajući ruskoj vojsci Dan pobede, praznik koji slavi "naše očeve i dede". On kaže da se trenutno vodi pravi rat i tvrdi da Rusija brani svoj suverenitet. Obraćajući se okupljenima na Crvenom trgu, predsednik Putin je rekao da se "protiv naše domovine vodi pravi rat".

On kaže da Rusija želi da vidi "mirnu budućnost", ali optužuje zapadne elite da seju seme "mržnje i rusofobije". "Zapad provocira sukobe i prevrate, uništavajući tradicionalne vrednosti kako bi dalje diktirao svoja pravila, u suštini sistem pljačke i nasilja", rekao je Putin.

"Njihov cilj je – i tu nema ničeg novog, da se izbore za raspad i uništenje naše zemlje, da ponište rezultate Drugog svetskog rata, da definitivno slome sistem globalne bezbednosti i međunarodnog prava, da uguše bilo koje suverene centre razvoja", naveo je Putin.

On je dodao da je Kijev postao talac državnog udara i moneta za potkusurivanje u rukama Zapada. Putin je kazao da su bitke koje odlučuju o sudbini zemlje uvek bile svetinja, što je slučaj i danas.

"Verni smo zavetima predaka, ponosimo se učesnicima SVO, svima koji se bore na prvoj liniji fronta. Danas nema važnijeg posla od vaše borbe, od vas zavisi budućnost naše državnosti i našeg naroda", rekao je Putin. Vojna parada na Crvenom trgu počela je iznošenjem državne zastave Ruske Federacije i Zastave pobede - borbene zastave 150. Pešadijske Idritske divizije, uz zvuke pesme "Sveti rat".

Pogledajte fotografije sa svečanosti:

YouTube/screenshot/SkyNews Dan pobede u Moskvi

Proslava Dana pobede

Dan pobede nad fašizmom obeležava se u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je kapitulacijom nacističke Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi. Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa još pružali otpor još neko vreme. U Rusiji se svakog 9. maja obeležava Dan pobede. Parada pobede u Moskvi je počela na Crvenom trgu u 9 časova. 

Pogledajte dežile ruskog naoružanja:

Youtube/printscreen/SkyNews Oružje

(MONDO)