Transfer borbenih aviona F-16 Ukrajini pokrenulo bi pitanje umešanosti NATO-a u sukob, rekao je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov u saopštenju objavljenom u ponedeljak. U izjavi je takođe naveo da će se svaki ukrajinski napad na Krim smatrati napadom na Rusiju.

"Ne postoji infrastruktura za operacije F-16 u Ukrajini, a ne postoji ni potreban broj pilota ili osoblja za održavanje. Šta će se dogoditi ako američki lovci polete sa aerodroma NATO-a, koje kontrolišu strani 'dobrovoljci'? Važno je da Amerika bude potpuno svesna ruskog odgovora na takve udare", upitao je Antonov u svojoj izjavi objavljenoj na Telegramu.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je drugim liderima na samitu G7 u Hirošimi u nedelju da Vašington podržava zajedničke programe obuke ukrajinskih vojnika za F-16, iako saveznici Kijeva još nisu doneli konkretne odluke o obezbeđivanju borbenih aviona.

Prema rečima nemačkog kancelara Olafa Šolca posle sastanka, SAD još nisu konačno odlučile "šta će se desiti na kraju obuke". Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je, s druge strane, izrazio uverenje da će ih Kijev primiti posle višemesečnog lobiranja. Ukrajina je intenzivirala udare na ciljeve pod ruskom kontrolom, posebno na poluostrvu Krim, koje je Rusija anektirala od Ukrajine 2014.

(MONDO)