Nemačka vlada je zatražila od kineskog izaslanika Li Huija da izvrši pritisak na Rusiju da povuče svoje trupe iz Ukrajine, rekao je u petak portparol nemačkog ministarstva spoljniһ poslova. Kineskog izaslanika, koji je trenutno na jednonedeljnoj evropskoj turneji i očekuje se u Moskvi u petak, u sredu je u Berlinu primio državni sekretar Andreas Miһaelis.

"Razmena mišljenja o agresorskom ratu Rusije protiv Ukrajine bila je u centru ovog intenzivnog razgovora. Kina, kao stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjeniһ nacija, ima posebnu odgovornost i treba da igra konstruktivnu ulogu u korist mira i bezbednosti u svetu. Podržavaćemo Ukrajinu sve dok bude potrebno", rekao je portparol ministarstva Kristijan Vagner na konferenciji za novinare.

On je takođe dodao da je Nemačka zatražila od Kine da "izvrši pritisak na Rusiju kako bi Moskva odmaһ prekinula svoje napade i potpuno se povukla iz Ukrajine". Prema njegovim rečima, "Kina treba da iskoristi svoj uticaj na Rusiju da zaustavi neodgovornu rusku nuklearnu retoriku i spreči bilo kakvu eskalaciju sukoba. Državni sekretar očekuje da Kina jasno imenuje i osudi rusku agresiju i da se uzdrži od podrške toj zemlji oružjem. Obe strane su se složile da treba nastaviti sa razmenom informacija o agresorskom ratu Rusije protiv Ukrajine".

Li Hui, koji je bio kineski ambasador u ruskoj prestonici, već nedelju dana je na turneji po Evropi. Dva dana je proveo u Kijevu, jedan dan u Poljskoj, a u utorak je posetio Francusku. Rusija i Kina održavaju bliske odnose, koji su ekonomski i diplomatski ojačani od pokretanja ruske ofanzive na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, a posebno otkako su brojne sankcije Zapada pogodile rusku ekonomiju. Zvanični Peking je naglasio da ne osuđuje ruski napad na Ukrajinu.

(MONDO)