Arnon Milčan, holivudski mogul, počeo je svoje svedočenje na suđenju za korupciju izraelskom premijeru Bendžaminu Netanjahu. Njegovo svedočenje iz Brajtona u Engleskoj je emitovano uživo u sudnici u Jerusalimu, prenosi "Jutarnji list".

Svedoćenje bi trebalo da traje nekoliko dana. Tužioci navode da je Netanjahu od Milčana i australijskog milijardera nezakonito primio poklone u vrednosti od skoro 700.000 šekela (oko 177.000 evra), a u optužnici je postupak opisan kao “linija snabdevanja” šampanjcem i cigarama.

Premijer je negirao bilo kakvu krivicu po toj i još dve tačke optužnice u istom suđenju. Netanjahu je optužen da je pomagao Milčanovim poslovnim interesima i njegovom statusu VIZE.

Premijer je rekao da je davanje poklona između prijatelja normalno, a suđenje je nazvao "političkim lovom na veštice". Milčan je nagovestio da njihov odnos karakterišu patriotske osnove.

"Ne mogu da vam kažem koliko smo stvari Bibi (Netanjahuov nadimak) i ja uradili u tajnosti za zemlju“, rekao je on u svom svedočenju. Kada je premijer stigao u jerusalimsku sudnicu, Milčan mu je rekao: "Šalom, Bibi!“. Istrage protiv Netanjahua, sada u njegovom rekordnom šestom premijerskom mandatu, počele su 2016. godine i pokrenule su godine političkih previranja u Izraelu.

Premijer Izraela Bendžamin Netanjahu
Profimedia Premijer Izraela Bendžamin Netanjahu

Posle višestrukih izbora bez pobednika i 18 meseci u opoziciji, Netanjahu se vratio na vlast u decembru 2022. godine na čelu vlade koja je opisana kao "najdesničarska" u istoriji Izraela. Netanjahu je negirao bilo kakvu vezu između njegovog suđenja i reformi pravosudnog sistema koje je tražila njegova koalicija. Optužen je za mito, prevaru i zloupotrebu položaja zbog navodnog pružanja regulatornih usluga biznismenima u zamenu za pozitivno medijsko izveštavanje.

Ko je Arnon Mičan?

Arnon Milčan je izraelski biznismen, filmski producent i bivši špijun. Učestvovao je u preko 130 dugometražnih filmova i osnivač je producentske kuće "Regenci Enterprises". Filmske zasluge Regenci-a uključuju filmove poput "12 godina ropstva", "JFK", "Heat", "Fight Club" i "Mr. & Mrs. Smith". Milčan je dobio dve nominacije za Oskara za najbolji film, za "Poverljivo iz LA" i "Povratnik". Milčan je takođe bio operativac izraelske obaveštajne službe od sredine 1960-ih do sredine 1980-ih.

(MONDO)