Danas je počeo samit NATO u Litvaniji, Generalni sekretar Jens Stoltenberg je otkrio detalje članstva Ukrajine u Alijansu, a britanski "Rojters" saznaje da se 11 članica NATO pakta složilo da u avgustu ove godine počne obuka ukrajinskih pilota na američkim F-16 avionima. Centar za obuku bi trebalo da bude u Rumuniji, prenosi "Gardijan".

Danska i Holandija su dve države koje su najviše od svih članica forsirale da počne obuka ukrajinskih pilota, kao i da se Ukrajini omogući mogućnost korišćenja F-16 aviona. Do sada se još nijedna zemlja nije zvanično oglasila o slanju F-16 aviona u Ukrajinu.

"Nadamo se da ćemo prve rezultate moći da vidimo već sledeće godine", rekao je danski ministar odbrane Troels Lund Poulsen.

Kakav avion je F-16?

F-16 (Fighting Falcon) je laki borbeni avion koji je prvobitno dizajniran još 70-ih godina prošlog veka, piše Radio Slobodna Evropa (RSE). Prvi put je upotrebljen 1979. godine, a američke vazduhoplovne snage su ga uveliko koristile u oba rata u Iraku i u Afganistanu. Reč je o borbenom avionu koji može da se kreće dvostruko brže od zvuka.

Ovaj avion je postao jedan od najpopularnijih vojnih aviona svih vremena i dalje je u širokoj upotrebi u svetu. Sjedinjene Američke Države-a su F-16 napravile u konzorcijumu sa Belgijom, Danskom, Holandijom i Norveškom. Danas ga je, međutim, zamenio F-35, ali ga i dalje proizvodi za prodaju u saveznoj državi Južna Karolina.

To je zato što je jeftiniji, košta nekoliko desetina miliona dolara, i zato što Sjedinjene Američke Države ne daju uvek izvoznu dozvolu za modernije mlaznjake. "Lockheed Martin", američki proizvođač, kaže da je u upotrebi više od 3.000 F-16 u 25 zemalja. F-16 je, piše "Dojče vele" (DW) najčešće proizvođen avion koji je još uvek u sastavu niza armija.

F-16 proizveden pre dvadeset godina je ravnopravan sa ruskim avionima koji su proizvedeni pre tri do pet godina“, tvrdi Leonard Huben, istoričar i saradnik Vojnoistorijskog muzeja Berlin-Gatov.

(MONDO)