Sezona letovanja je uveliko u toku, sada smo u "piku" sezone u brojnim zemljama, a kao i uvek, pogotovo u vreme krize i inflacije, potrebno je unapred pripremiti budžet za trošak na odmoru. Jedna od najvažnijih stavki jesu ležaljke, odnosno njihova cena. One se razlikuju od države do države, a ima još nekoliko faktora koji utiču.

Grčka

Grčki ugostitelji, posebno oni koji raspolažu plažnim mobilijarom nedaleko od velikih gradova kao što su Atina ili Solun, kažu da telefoni non-stop zvone i da se uveliko rezervišu ležaljke, posebno za dane vikenda. Ista je situacija i na Halkidikiju koji je favorit turista iz Srbije.

Rezervišite svoje ležaljke na vreme jer nemamo dovoljno suncobrana, posebno petkom, subotom i nedeljom. Jako je toplo i ljudi ne prestaju da zovu. Već imamo rezervisane sve setove za dane vikenda”, kaže za TZAF News vlasnik bič-bara u Shinji na Halkidikiju gde se set ležaljki sa suncobranom kreće od 20 do 40 evra.

Na poluostrvu Kasandra, prvom “prstu” Halkidikija gde ima mnogo barova na plaži, a koje mnogi preferiraju zbog blizine Solunu, cene ležaljki variraju u zavisnosti od njihovog položaja. Tako se one kreću i do 50 evra po setu, posebno ako se nalaze u prvoj liniji do mora, što je slučaj u Mamalouka bič-bar u Pefkohoriju. Ako izaberete ležaljke trećem redu, onda i cena postepeno opada - drugi red košta 45 evra, dok se u poslednjim cene kreću od 30 do 40 evra.

Tako četvoročlana porodica koja želi da uživa u suncu i moru na Kasandri može da plati 50, pa čak i do 100 evra, dok će na Sitoniji ležaljke koštati već od četiri, pa naviše. Na drugom “prstu” Halkidikija, osim nekih izuzetaka, većina bič-barova naplaćuje set ležaljki i suncobrana od šest do osam evra, a pića se doplaćuju.

Takođe postoje i poznati bič-barovi koji praktikuju politiku minimalne potrošnje ili čak, ako naplaćuju ležaljke - cene su pristupačnije. Na primer, u Talgo bič-baru u Vurvuruu, postoji samo minimalna potrošnja od pet evra po osobi, što je cena kafe, bez dodatnog naplaćivanja ležaljki.

Štaviše, Navagos bič-bar u Palijuriju nema doplatu za ležaljke, niti zahteva minimalnu potrošnju. U Manassu bič-baru, u blizini plaže Armenistis, nedaleko od Sartija, ležaljke se naplaćuju takođe po principu udaljenosti od mora - najjeftinije su devet, a najskuplje 23 evra.

Kada je reč o Tasosu, cene variraju i kreću se od pet do 50 evra po setu. Prema podacima portala Nikana.gr, na Mermernoj plaži cena po osobi je 15 evra i u nju je uključeno jedno piće.

Najjeftinije ležaljke su na plaži Aliki gde su 5 evra, dok su na Psili Amos 10. S druge strane, južno, u Vuljagmeniju, atinskom predgrađu cene su daleko više i kreću se od 60 do 90 evra. Na Mikonosu je najjeftiniji set ležaljki na plaži Kalafatis 50 evra, dok cene na Kritu uveliko variraju.

Najskuplja kritska oblast je svakako Agia Marina, predgrađe Hanje gde cene počinju od 10 evra po setu, pa naviše. Da su cene odavno dostigle plafon, svedoči i primer sa gradske plaže na Rodosu, gde set ležaljki sa suncobranom ove godine košta 12 evra, dok je 2018. iznosio samo šest evra.

Grčka
MONDO/Stefan Stojanović Grčka

Crna Gora

Cene plažnog mobilijara uveliko se razlikuju od Ulcinja do kraja Boke Kotorske. Slično kao i u Grčkoj, na najatraktivnijim crnogorskim plažama, visinu cene ne određuje samo lokacija već i red ležaljke.

Dok su negde cene plažnog mobilijara od 20 do 40 evra, na pojedinim plažama one idu čak do 180 evra. Cena zavisi i od toga da li želite da je plićak pred vama, pa ćete tu ležaljku platiti nekoliko desetina evra više od one od koje ćete do vode morati da pružite korak.

Na ionako skupe ležaljke u Crnoj Gori, stigao je i novi talas poskupljenja. Kako potražnja diktira ponudu, sezona 2023. će biti odlična, smatra profesor Miško Rađenović u razgovoru za RTCG.

Siguran sam da već u ovom momentu jedan veliki deo ponude na plažama mnogo uvećao cene. Cene mobiljara neće ostati na ovom nivou, nego se znatno menjaju sa prvim danima meseca jula i takve će ostati do početka septembra ili kraja avgusta”, kaže Rađenović na TVCG i kaže da možemo očekivati i dalja poskupljenja.

Primera radi, otkako se izgradilo naselje Luštica Bay, cene na obližnjim plažama su znatno skočile. Na plaži Almara (Oblatno) set ležaljki sa suncobranom iznosi 50 evra.

Na plaži Pecka, koja je donedavno bila divlja, raspon cena je od 20 do 50 evra u zavisnosti od reda ležaljki, a oni koji žele pod baldahine, moraće da izdvoje najmanje 100 evra. U Budvi pak, za svakog ponešto, pa se tako cene ležaljki na Slovenskoj plaži kreću od osam do 20 evra, a na Jazu 15. Ležaljke u Petrovcu kreću se od 15 evra, pa naviše, dok su u Sutomoru one nešto pristupačnije, pa se mogu naći već za osam evra.

Najpristupačnije ležaljke su na Ulcinjskoj rivijeri, pa se tako na Velikoj plaži one kreću već od pet evra, zavisno od dela plaže koji ste izabrali. Set ležaljki i suncobran u Igalu i Herceg Novom u zavisnosti od bič-bara kreće se od osam evra naviše, dok su najpovoljnije cene u Boki Kotorskoj, tamo gde uopšte ima ležaljki.

Crna Gora
RINA.RS Crna Gora

Hrvatska

Što se Hrvatske tiče, pravila doslovno nema. Dok su se strani turisti koje svake godine odlaze na Hvar žalili na povećanje cena ležaljki na čak 40 evra, istina je da se one kreću od pet do 130 evra u zavisnosti od lokacije na kojoj letujete.

Hrvatska
Tweet/Marin Philohom Hrvatska

Turska

Kada je u pitanju letovanje u Turskoj, iznajmljivanje ležaljki za srpske turiste u većini slučajeva nije ni opcija budući da je uživanje u plažnom mobilijaru uključeno u cenu aranžmana i da se radi o hotelskim plažama. Međutim, oni koji letuju u Alanji treba da znaju da je ove godine set ležaljki na Kleopatrinoj plaži šest evra, a drugim okolnim plažama oko četiri. Cene se nisu menjale u odnosu na prošu godinu.

Turska
Cuneyt Oguztuzun Turska

Kipar

Na Kipru je država uredila iznajmljivanje plažnog mobilijara, pa tako njegova cena ne sme biti viša od 7,5 evra za dve ležaljke i suncobran. Doduše, postoje brojni bič-barovi u Limasolu koji naplaćuju i do 15 evra, ali samo do prve posete inspekcije.

Kipar
Mondo/Sanja Čurćić Kipar

Albanija

Na albanskim plažama na kojima se sve češće može čuti srpski jezik, cene za komplet ležaljki su uglavnom oko 1.200 leka (10 evra). U okolini Valone cena su između šest i devet evra. U Sarandi je set ležaljki sa suncobranom u proseku 12 evra, a najskuplje su u najatraktivnijem letovalištu Ksamil gde koštaju 18 evra.

Albanija
YouTube/Screenshot Albanija

BONUS VIDEO:

Evija, Grčka Tiktok/grckainfo

(MONDO/Euronews Srbija)