U Nemačkoj, prema istraživanjima koja se rade mesečno, po restoranima i hotelima trenutno fali više od 65.000 zaposlenih, iako su uslovi rada dobri.

"Savezna agencija za rad prijavila je 33.160 slobodnih radnih mesta u ugostiteljstvu za jun. Međutim, pretpostavljamo da je stvarna potražnja najmanje dvostruko veća, jer mnoge firme više ne prijavljuju svoja slobodna radna mesta", rekla je Sandra Varden, stručnjak za tržište rada iz Dehoge.

Vardenova je ukazala na brojke iz juna 2019. godine kada je prijavljeno skoro 40.000 slobodnih radnih mesta. "A kao što znamo, problem se od tada pogoršao (u jeku pandemije). Posebno sada u sezoni godišnjih odmora i povećanog interesovanja za turističke destinacije, potreba i dalje raste", rekla je ona, piše B92.

U međuvremenu, gastronomski biznis nosio se sa situacijom kako je umeo. "Ima objekata koji su zbog manjka zaposlenih prinuđeni da skrate svoje radno vreme, zatvore određenim danima ili ograniče ponudu u jelovniku", kazala je. Neki restorani su uveli samoposluživanje. 

Dehoga se nada da će izbeglice moći lakše da se zapošljavaju. Ugostiteljstvo je jedna od oblasti u kojoj najviše rade Srbi u Nemačkoj, a prosečne plate se kreću od 2.000 do 3.000 evra. Radnici u ugostiteljstvu često imaju bakšiš i besplatan obrok tokom radnog vremena, a tu su i beneficije poput fleksibilnog radnog vremena i mogućnosti napredovanja u karijeri.

Prosečna plata za najčešće pozicije u restoranima:

  • Konobar: do 3.750 evra
  • Kuvar: do 6.500 evra
  • Pekar: do 4.000 evra
  • Recepcioner: 1.700 evra
  • Event menadžer: 3.500 evra

BONUS VIDEO: 

"MAJSTORI ODLAZE, A DECA UPISUJU GIMNAZIJE" Stručnjaci za Kurir TV: Posao se lako nalazi, zarada je dobra, A MLADI NI DA ČUJU Kurir TV

(MONDO)