Otac koji je na porodičnom odmoru dobio trovanje umro je nakon što je lečen samo polovinom preporučene doze leka, saopštila je istraga. Kolin Grinvej (63) bio je na putovanju u Peji, na Kipru, sa svojom ženom Sju (62), njihovom decom, Elen (33) i Metjuom (26) i Suinom mamom, En (83), kada mu je postalo loše nakon što je pio flaširanu vodu.

Kolin, fudbalski sudija, vratio se kući u Svafham, Norfolk, sa Elen i Metjuom, dok su Sju i En duže ostale. Dobio je lekove nakon što se osećao loše i primljen je u bolnicu Kraljice Elizabete, Kings Lin, gde je otkriveno da ima infekciju koja se zove kampilobakter.

Trovanje je povezano sa jedenjem živog mesa i morskih plodova ili pijenjem neobrađene vode. Jedan mlađi lekar mu je propisao polovinu uobičajene doze lekova koji se koriste za smanjenje rizika od nastanka krvnih ugrušaka. Kolina su poslali kući kada su mu se rezultati krvi poboljšali, ali je umro od plućne embolije četiri dana kasnije, 29. oktobra 2022. – kada ga je pronašla njegova ćerka bez znakova života.

Tokom boravka u bolnici, njegove lekove i stanje nije proveravao viši kliničar, konsultant ili farmaceut. Greška je otkrivena tek kada je njegova žena koja je penzionisani lekar, upitala da li je njen muž dovio pravu dozu. Sju je rekla: "Bila je to apsolutna havarija, ali moja najveća briga oko toga je, da nisam bila medicinski stručnjak ništa od ovoga ne bi izašlo na videlo. Deca su me pozvala i rekla: 'Imamo strašne vesti – našli smo tatu mrtvog u krevetu'. Vrisnula sam. Bila sam u potpunom šoku. Ceo moj svet je stao kada je on umro."

Nakon istrage o Kolinovoj smrti, mrtvozornik je upozorio da bi još ljudi moglo da premine ako bolnica ne poboljša svoje pristupe. U izveštaju o sprečavanju budućih smrtnih slučajeva, mrtvozornik Ivon Blejk je napisala: "Odgovornost lekara konsultanta je da proverava šta njihovi mlađi lekari bez nadzora rade tokom vikenda. Ovaj konsultant nikada nije razgovarao sa ovim mlađim doktorom o pogrešnom prepisivanju leka. Viša medicinska sestra me je obavestila da je došlo do drugih takvih grešaka u vezi sa lekovima otkako je gospodin Grinvej umro."

Zaključila je da je mlađi lekar dao pogrešan recept, uprkos tome što je imao jasne smernice. Bila je zabrinuta što su konsultanti smatrali da je posao farmaceuta da proveravaju greške dok pružaju usluge samo tri dana u nedelji i da nisu 'prihvatali odgovornost' da prate recepte mlađih lekara.

BONUS VIDEO:

VISOKA CENA ZA KONAČNO POSTAVLJANJE ZNAKOVA U VRČINU: Tragična smrt dvoje tinejdžera Kurir TV

 (MONDO)