Uplašeni stanovnici Kazanja, petog po veličini grada u Rusiji, podelili su na društvenim mrežama slike i video zapise neobičnog prizora koji podseća na "nuklearnu pečurku", javljaju lokalni mediji, a prenosi Njuzvik.

Reč je o oblaku, i podseća na onaj koji se pojavljuje nakon nuklearne eksplozije. Stanovnici su ga primetili u sredu. Lokalna novinska kuća Večernjaja Kazan navodi da je u pitanju meteorološki fenomen "kumulonimbus" ili oblak nalik nakovnju.

Kumulonimbus je gust, vertikalni oblak koji sadrži grmljavinu, formiran podizanjem toplog, vlažnog i nestabilnog vazduha. Gornji deo oblaka se često pruža horizontalno, pa oblak poprima oblik nakovnja ili pečurke.

NASA kaže da je veća verovatnoća da će se ova vrsta oblaka formirati tokom cele godine u tropskim geografskim širinama i tokom letnje sezone na višim geografskim širinama. Portparol Ministarstva ekologije i prirodnih resursa Republike Tatarstan potvrdio je za državnu novinsku agenciju RIA Novosti da je reč o kumulonimbusu, odnosno samo jednoj vrsti oblaka.

BONUS VIDEO:

Superćelijska oluja u Beogradu  Kurir

(MONDO)