Istraga o smrti Stefana, osmogodišnjeg dečaka koji je bio žrtva tragedije koja se dogodila 17. avgusta u Terme di Kretone, mogla bi da bude blizu prekretnice. Obdukcijom je potvrđeno utapanje osmogodišnjeg dečaka koji je preminuo 17. avgusta u bazenu Kretonske banje, u opštini Palombara Sabina, u provinciji Rim. Telo malog Stefana izvukli su vatrogasci, nakon što su njegov otac i spasioci prisutni u objektu pokušali da ga izvuku iz spoja cevi zbog čega je iz bazena masa vode otišla u odvod, piše 'La Stampa'.

Šta je pokazala obdukcija?

Obdukcija je pokazala da se mališan utopio, a izgleda da je bio živ nekoliko minuta nakon što su ga pumpe usisale u odvod sve do grudi. Stefana je pritisak povukao na dno i usisao u cev širine oko 40 centimetara. Prvo su mu usisane noge, a potom je uvučen u cev maltene do pazuha.

Kako se dogodila tragedija?

Njegova petogodišnja sestra Mia videla je da joj brat nestaje pod vodom i alarmirala je roditelje. Bilo je 18.30, vreme zatvaranja bazena, preko razglasa je išlo upozorenje kupačima da treba da napuste bazen, a Stefan je već bio pod vodom. Njihov otac Anton uskočio je odmah u bazen, a još petoro ljudi sa njim. Kako je voda bila mutna, Anton nije odmah uspeo da vidi gde je Stefan. Kada ga je konačno ugledao, zaronio je i pokušao da ga izbavi.

"Voda je bila mutna, nisam mogao ništa da vidim: vukao sam ga za ruke, ali nisam mogao da ga zgrabim iz vrtloga – rekao je otac, koji se do kraja borio da svog sina spase od usisavanja u bazenu. Dok je stigla pomoć, bilo je prekasno. Telo deteta, zaglavljeno u odvodu, vatrogasci su izvukli posle dva sata neprekidnog rada.

Četvoro osumnjičenih

Državno tužilaštvo u Tivoliju, koje je delegiralo istrage na karabinjere kompanije Monterotondo i inspektore ASL, upisalo je četiri osobe u registar osumnjičenih, među kojima su i dva pomoćnika na bazenu.

Jedan od osumnjičenih je 18-godišnji mladić koji je zaronio u vodu da bi pokušao da spase dečaka je takođe onaj koji bi aktivirao sistem za pražnjenje vode iz sistema koji se nalazi ispod rezervoara, a među ostalom trojicom je službenik obezbeđenja. Nije, jasno da li je Stefan izašao napolje, ili je izašao pa ponovo upao u vodu, kad je tačno uključena pumpa, odnosno da li su spasioci proverili da li su bazen prazni pre nego što su pokrenuli pumpu.

Osamnaestogodišnjaka brani advokat Alesandro Palombi. "Položaj mog klijenta je marginalan, jer je osoba zadužena za pomoć u kupanju koja se ograničila na izvršavanje zadataka koji su mu dodeljeni. Namera mu je da što pre razjasni svoj stav izjavama tužilaštvu", rekao je advokat. Rezultati ispitivanja moći će da pruže tužiocima tužilaštva u Tivoliju prve elemente koji će biti od koristi da se utvrdi kako se razvijala tragedija, navodi Quotidiano.net.

Pitanja na koja treba odgovoriti

Postoje mnoge nejasne tačke koje treba razjasniti. Od razloga zašto kanal nije bio zaštićen rešetkom do toga zašto je dete bilo u vodi tokom pražnjenja rezervoara. Sumnja se da je zaštitna rešetka namerno uklonjena kako bi se tokom čišćenja bazeni brže praznili. Možda je dečak slučajno upao u bazen, ili možda nije čuo najavu zatvaranja kupališta, tek činjenica je da je Stefan, kada se pumpa aktivirala, bio u vodi.

BONUS VIDEO:

"AMEBA KOJA JEDE MOZAK U BAZENIMA, SMRTNOST NA NAJVIŠEM NIVOU!" Ekspert upozorio na posledice ove nemani: PREŽIVELE JEDNO ČEKA Kurir televizija

 (MONDO/Blic/Lastampa.it, Quotidiano.net)