Žena je umrla od botulizma nakon što je pojela sardine u restoranu u Bordou u Francuskoj, a još 12 ljudi, uglavnom stranaca, leči se od retkog stanja, saopštili su u sredu, 13. septembra, zdravstveni zvaničnici.

Botulizam je ozbiljna neurološka bolest koju obično izaziva jedenje hrane koja je nepropisno sačuvana. U bolnici Pelegrin u Bordou, dr Benjamin Kluzo je rekao da se žena prijavila u bolnicu u blizini Pariza. Vratila se kući i tamo umrla. Njen partner je ostao na intenzivnoj nezi.

Ukupno 12 ljudi i dalje je na hitnom lečenju, saopštile su zdravstvene službe. Petorica su bila na respiratornoj podršci. Među njima su američki, irski, nemački i kanadski državljani. Jedan Nemac je otputovao kući na lečenje, kao i stanovnik Barselone u Španiji, rekao je lekar.

Svi su jeli u restoranu "Tchin Tchin Vine Bar" između 4. i 10. septembra poznatom po vinu i hrani. Svi su jeli sardine, saopštio je DGS. Botulizam je smrtonosan u pet do 10 procenata slučajeva zbog toksina koji mogu da proizvedu bakterije Clostridium botulinum kada se konzervisana hrana nedovoljno steriliše. Vlasti i dalje vrše testove u restoranu, rekao je DGS, dodajući da ne može isključiti nove slučajeve botulizma koji ima period inkubacije do nekoliko dana.

Pokušavali su da kontaktiraju druge ljude koji su možda jeli sardine u restoranu. Ukupno bi moglo biti pogođeno 25 ljudi, rekli su. Bolest može izazvati paralizu mišića koja traje nekoliko nedelja, a najneposrednija opasnost proističe iz zahvaćenih respiratornih mišića, prenosi AFP.

BONUS VIDEO: 

Kurir televizija Sipanje droge u piće?! Lambe Đorelijevski upozorava na tri supstance koje nisu registrovanje u Srbiji!

(MONDO)