Nakon što je Ukrajina u četvrtak saopštila da je napala dva ruska patrolna broda i da je uništila moderni sistem protiv vazdušne odbrane na zapadu Krima, analitičari su doveli u pitanje "dominaciju" Rusije u oblasti oko Crnog mora, piše britanski "Rojters". Ovaj napad se dogodio samo dan nakon što je Ukrajina napala luku u Sevastopolju kada su uništeni brod i podmornica.

Ukrajinska vojska se oglasila na "Telegram" kanalu na kojem je saopšteno da su pogođena dva ruska patrolna broda na jugozapadu Crnog mora. Dodato je i da je "pričinjena velika šteta".

Rusko Ministarstvo odbrane je potvrdilo da je napadnut brod "Sergei Kotov", ali da je odbijen napad pet morskih dronova. Nije spomenuta visina pričinjene štete, a "Rojters" nije mogao da potvrdi verodostojnost ovih informacija obe strane.

Ukrajinska kontraofanziva je usporena na jugu i istoku usled minskih polja, borbe su sada eskalirale u Crnom moru. Ruski dronovi napadaju ukrajinske luke i kompletnu infrastrukturu duž reke Dunav blizu Rumunije, a te tačke predstavljaju ključna mesta za izvoz žitarica.

Rusija vrši napade preko svoje crnomorske flote i napada ukrajinske mete sa velikih daljina. Ukrajina je koristila svoju mornaricu da bi uzvratila udarac, pogodila je ruski tanker i pomorsku bazu kod Novorosijska.

Tri ključna zadatka

Ukrajina napada ruski PVO kako bi raščistila sebi put ka ruskoj vojsci i važnoj vojnoj infrastrukturi. Takođe, Kijev cilja rusku intendantsku (snadbevanje) službu koja doprema vojnu opremu i municiju, a saopšteno je da su ukrajinski dronovi "zaslepeli" ruski radar i antenu protivvazdušne odbrane.

Ruski napadi dronovima

Rusija je dronovima napala ukrajinsku vojsku duž reke Dunav. Mete su luke koje su važne zbog izvoza žitarica, a zbog napada koji su se dogodili u sredu ujutru kako prenosi "Rojters", cena hrane je skočila jer se ovim potezima Kremlja sprečava izvoz hrane iz Ukrajine.

Uništena je zgrada u mestu Izmail kao i brodovi koji su bili pripremani da prevoze žitarice. Prema informacijama potpredsednika ukrajinske vlade Oleksandra Kubrakova, uništeno je blizu 40.000 tona žitarica koje su bile namenjene državama u Africi, kao i Kini i Izraelu.

"Moskva vodi bitku koja vodi svet u katastrofu. U svom ludilu, potreban im je kolaps na tržištu hrane u celom svetu, treba im kriza sa cenama kao i haos u snadbevanju", rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Reka Dunav protiče kroz južni deo Ukrajine, ukupne dužine 174 kilometara. Dunav se tu deli u tri grane, od kojih jedna, Kilija koja je dugačka 112 kilometara, formira granicu Ukrajine i Rumunije.

MONDO redakcija informacije o sukobu u Ukrajini prenosi u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom, koristeći izvore koji se oslanjaju na dugogodišnji kredibilitet kada je u pitanju istinitost informacija koje objavljuju. Svesni smo činjenice da se u informacije o ratu često umeša i propaganda, naročito kada su manje relevantni izvori u pitanju. Zbog toga pozivamo vas, naše čitaoce, da nam skrenete pažnju ukoliko primetite netačnu informaciju, kako bismo ispravili nenamerne greške. Pišite nam na redakcija@mondo.rs.

BONUS VIDEO:

"RUSIJA SE OBAVEZALA DA ŠALJE SVE POTREBNE RESURSE U SEVERNU KOREJU?" Obrknežev nema dilemu: Imaju jedan zajednički cilj! Kurir televizija

(MONDO)