Grčki premijer Kirjakos Micotakis je predstavio strukturne i finansijske mere koje će preduzeti Vlada Grčke radi jačanja privrednog rasta i pomoći ljudima koji su pogođeni prirodnim nepogodama. Deo novca za sanaciju predela koji su pogođeni prirodnim katastrofama će biti nabavljen kroz "turističke takse".

On je održao govor u Solunu nakon oluje "Danijel" u Grčkoj u kojoj je stradalo 17 ljudi i saopštio je da je ustanovljen poseban fond za prirodne katastrofe u kojem će od 2024. godine iznos bizi 600 miliona evra.

Dodatnih 300 miliona evra će biti obezbeđeno od povećanja turističke dnevne boravišne takse sa jednog na šest evra, posebno u luksuznim hotelima, prenosi "ERT". Novi nameti za domaće turiste u Grčkoj su objavljeni u "Fejsbuk" grupi "Grčka uživo".

  • 1,5 evra po danu za sobe za izdavanje
  • 3 evra za hotele sa tri zvezdice
  • 7 evra za hotele sa četiri zvezdice
  • 10 evra za hotele sa pet zvezdica

Mnogi su ovu informaciju dočekali sa negodovanjem, kao i grčki hotelijeri, a pojedini su odmah izračunali i koliko će izgledati dodatni troškovi za prosečnu četvoročlanu porodicu koja se odluču na letovanje u Grčkoj.

"Da sumiram ja to. Ako sam dobro shvatila, to mu sada dođe da za jednu prosečnu četvoročlanu porodicu koja boravi u apartmanu treba za 10 dana platiti 60 eura, a u hotelu sa 5* 400 eura. Mesec dana za dvoje je bilo 30 eura, dakle veselo veče", glasi jedan od komentara.

BONUS VIDEO:

"GRČKA POD HITNO DA NAPRAVI PLAN ZA REKONSTRUKCIJU ŠUMA!" Metorolog otkrio: One su važne za održavanje KLIMATSKE RAVNOTEŽE Kurir televizija

(MONDO/Blic)