Američke zastave u Iranu su prava retkost. Ako se i pojavljuju u javnosti, onda je to u negativnom kontekstu. Sjedinjene Države već decenijama slove kao krvni neprijatelj islamske republike Irana. Ali u jednoj fabrici u Homeinu, tristotinak kilometara od Teherana, sve je puno zastava zakletog neprijatelja.

Otkako je počeo novi rat u Izraelu, radi se danonoćno. Potražnja za američkim zastavama je porasla. Ali ne za strano, nego za domaće tržište gde zastave sa zvezdicama te crvenim i belim prugama završavaju na antiameričkim protestima, gažene i spaljivane.

Najveći promet s američkim zastavama fabrika ostvari za godišnjicu islamske revolucije. No rat u Izraelu je povećao broj demonstracija, a time i potražnju. Osim američkih, hit su i zastave Izraela s dodatnim natpisom na persijskom jeziku "Smrt Izraelu". Direktor fabrike Abolfasi Handadžani (39) kaže da se u inostranstvu preteruje sa slikama protesta i spaljivanja zastava.

"To deluje mnogo dramatičnije nego što zapravo jeste", kaže preduzetnik i ukazuje da njegova firma proizvodi i druge zastave. Naravno, iranske, ali i zastave Hezbolaha. Oko 120 zaposlenih godišnje napravi 3,5 miliona zastava. Grad Homein se diči time da je odavde krenula Islamska revolucija koja je 1979. dovela do pada šaha Reze Pahlavija i utemeljenja islamske republike.

Direktor Handadžani sebe i svoje radnike vidi kao otvorene i kosmopolitske građane i Iran smatra miroljubivom silom. "Iran ima dobre odnose sa zemljama u regionu, ali bi to sve moralo biti podređeno interesima Irana", kaže direktor. Otvoreno slavlje na ulicama iranskih gradova nakon pokolja Hamasa nad izraelskim civilima ne spominje. Ali spominje sankcije Zapada koji ugrožavaju ekonomiju Irana. Kritikuje i izraelsku odmazdu u Gazi. "Kako da civili, čije porodice bivaju ubijene, razlikuju bombardovanje od terorizma?"

Podrška Hamasu ili ne?

Zapad prebacuje Iranu i podršku Hamasu u koljačkom pohodu, što zvanični Teheran negira. Neki stručnjaci smatraju da "zvanična" mržnja prema Izraelu nije nešto što deli većina građana Irana. "Uprkos stalnoj indoktrinaciji, neprijateljstvo prema Izraelu je isključivo stvar najglasnijih pobornika režima u Teheranu", piše istoričar Araš Azizi u jednom tekstu za Atlantski savet.

Znakovi toga su bili vidljivi i sedam dana nakon Hamasovog napada kada su na jednoj utakmici navijači skandirali protiv solidarnosti s Palestincima koju diktira vlast. Sadh Sibakalam, poznati iranski politikolog, napisao je na platformi X: "Bilo bi dobro kada bi službenici sistema narodu mogli da objasne kakvu korist napadi Hamasa imaju po nacionalne interese Irana".

BONUS VIDEO:

"IZRAELCI ČE BITI U DOBRIM RUKAMA U SRBIJI" Drapić: Svi bi voleli da igraju kod kuće, što je nemoguće, zato smo ZAHVALNI BEOGRADU Kurir TV

(MONDO)  

Američke zastave u Iranu su prava retkost. Ako se i pojavljuju u javnosti, onda u negativnom kontekstu. Sjedinjene Države već decenijama slove kao krvni neprijatelj islamske republike Irana.

Ali u jednoj fabrici u Homeinu, tristotinak kilometara od Teherana, sve je puno zastava zakletog neprijatelja.

Otkako je počeo novi rat u Izraelu, radi se danonoćno. Potražnja za američkim zastavama je porasla. Ali ne za strano, nego za domaće tržište gde zastave sa zvezdicama te crvenim i belim prugama završavaju na antiameričkim protestima, gažene i spaljivane.

Zastave Izraela s dodatnom porukom

Najveći promet s američkim zastavama fabrika ostvari za godišnjicu islamske revolucije. No rat u Izraelu je povećao broj demonstracija, a time i potražnju.

Osim američkih, hit su i zastave Izraela s dodatnim natpisom na persijskom jeziku „Smrt Izraelu“.

Direktor fabrike Abolfasi Handadžani (39) kaže da se u inostranstvu preteruje sa slikama protesta i spaljivanja zastava.

„To deluje mnogo dramatičnije nego što zapravo jeste“, kaže preduzetnik i ukazuje da njegova firma proizvodi i druge zastave. Naravno, iranske, ali i zastave Hezbolaha.

Oko 120 zaposlenih godišnje napravi 3,5 miliona zastava.