Nekoliko minuta pre nego što se ukrcao na let Aljaske erlajnsa za San Francisko, pilot Džozef Emerson poslao je poruku svojoj supruzi. Želeo je da se što pre vrati kući i da bude sa svoje dvoje dece. "Samo želim da te zagrlim", napisao joj je. Emerson je tog dana bio van dužnosti, pa se smestio u pomoćno sedište u kokpitu, razgovarajući sa pilotima dok je avion poleteo.

Kako je avion dostigao visinu krstarenja, Emerson se iznenada uznemirio i skinuo slušalice. "Nisam dobro", rekao je i odjednom pokušao da povuče dve ručke koje aktiviraju sistem za gašenje požara u avionu, dizajniran da isključi dovod goriva i ugasi oba motora. Piloti su ga brzo uhvatili za zglobove i javili da avion treba da bude preusmeren u Portland.

Dok se avion spuštao, Emerson je navodno pokušao da otvori izlaz u slučaju nužde, misleći da će se probuditi ako iskoči. "Mislio sam da ću zaustaviti oba motora, avion će početi da pada i ja ću se probuditi", rekao je Džozef Emerson (44) za Njujork tajms u svom prvom intervjuu za medije od incidenta 22. oktobra.

U intervjuu iz okružnog zatvora, Emerson je ponudio uznemirujući uvid u bizaran događaj u kojem je umalo ubio 83 osobe, skinuo se go i urinirao po sebi u policijskoj stanici i pokušao da pobegne iz pritvora. Pilot, koji se izjasnio da nije kriv po 83 tačke za pokušaj ubistva, priznao je medijima da je dva dana ranije uzeo psihodelične pečurke dok je obeležavao petu godišnjicu smrti svog najboljeg prijatelja Skota Pinija.

Emerson nikada ranije nije probao psihodelične pečurke, često izbegavajući čak i pasivno pušenje marihuane, plašeći se da će biti pozitivan na testu na drogu. Prijatelji su ga uveravali da je sve bezbedno i da se ništa neće pojaviti na doping testu.

Na kraju krajeva, Emerson nije trebalo da ponovo leti još šest dana. Sedeći pored logorske vatre, jeo je pečurke i prisećao se sa prijateljima svojih dana sa Pinijem. Ali kada su te večeri ostali otišli ​​u krevet, Emerson je počeo da se oseća kao da ga njegovi prijatelji zadirkuju i pokušavaju da ga povrede.

"Plašio sam ih se, a istovremeno sam počeo da osećam da ništa nije stvarno", rekao je on novinarima iz pritvora. Dodao je da je počeo da brine za bezbednost supruge i dece, da je uznemiren zbog lošeg odnosa sa bratom i da razmišlja o sramnim stvarima koje su mu se dešavale tokom života. "Dok sam u svojoj glavi ponovo proživeo sve traumatične događaje iz prošlosti, pitao sam se: 'Jesam li mrtav? Je li ovo pakao?'. Probudio sam se sledećeg jutra očajnički želeći da idem kući", rekao je on.

Nakon što je avion prinudno sleteo u Portland, Emerson je policiji rekao da je imao "nervni slom", da nije spavao 40 sati i da se mesecima borio sa depresijom. Čak ih je u jednom trenutku upozorio: "Morate mi sada staviti lisice ili će biti loše". Federalna uprava za vazduhoplovstvo zabranjuje pilotima sa depresijom ili drugim dijagnozama mentalnog zdravlja da lete.

Pravila su toliko stroga da čak i onim pilotima koji traže psihijatrijsku pomoć ili recept za antidepresive mogu odmah biti suspendovane dozvole. To je sistem koji je ostavio mnoge pilote, uključujući Emersona, da se sami bore sa mentalnim problemima. "Zgrožen sam što sam svojim postupcima doveo sebe i druge u opasnost. Posada je naišla na situaciju za koju nije postojao pisani priručnik, kontrolna lista ili procedura", naglasio je Emerson.

Još kao dete, Emerson je bio fasciniran avionima i znao je da će njegova budućnost biti u oblacima. Godinama je štedeo novac za časove letenja, kosio je mnogo travnjaka i radio šta god mu je bilo ponuđeno. Počeo je obuku za letenje neposredno pre nego što je napunio 15 godina, a licencu je dobio sa 17.

Nakon što je završio fakultet, Emerson je započeo karijeru komercijalnog pilota. Među svojim kolegama stekao je reputaciju smirenog i staloženog saputnika u kokpitu, a putnicima je često govorio: "Budite dobri jedni prema drugima". Njegova supruga Sara Streč rekla je da je i on bio isti sa njihovom decom.

Ali onda se dogodila 2018. godina i Pini, njegov kum i najbolji prijatelj, iznenada je umro dok je džogirao na Havajima. Emerson je pomogao da se njegovo telo donese kući i od tada oko vrata nosi ogrlicu sa pepelom svog prijatelja. Smrt njegovog najboljeg prijatelja gurnula ga je u depresiju, ali je Emerson odlučio da ne traži psihološku pomoć ili lekove, plašeći se da će izgubiti pilotsku dozvolu, prenosi Jutarnji.hr.

Iako sebe nije smatrao alkoholičarem, rekao je da se često "lečio" pićem, ali ne do te mere da bi to ugrozilo njegovu sposobnost letenja. Pilotima je zabranjeno da konzumiraju alkohol u roku od osam sati od leta i periodično se nasumično testiraju. Aljaska erlajns saopštila je da Emersonova lekarska uverenja nikada nisu odbijena, suspendovana ili opozvana. Kompanija je takođe pre nekoliko dana priznala da "može više" kada je u pitanju podrška mentalnom zdravlju njenih pilota.

BONUS VIDEO: 

Piloti spavanje tokom leta tiktok/@pilot_geeza

(MONDO)