Ranije danas smo pisali da se bivši britanski premijer Dejvid Kameron vraća na velika vrata, odnosno da će postati novi ministar spoljnih poslova Velike Britanije, a svima je poznato da je Dejvid Vilijam Donald Kameron bio premijer Ujedinjenog Kraljevstva od 11. maja 2010. godine do 13. jula 2016. godine, u dva mandata. Na čelu britanske vlade i Konzervativne stranke zamenila ga je Tereza Mej.

Njegov uspon bio je munjevit. Kameron je poslanik u Domu komuna od 2001. godine kao predstavnik izborne jedinice Vitni. Vođa opozicije je postao 2005. godine, a pre toga je bio ministar obrazovanja u senci. Prvi put se kandidovao na izborima 1997. godine u izbornoj jedinici Staford, ali je izgubio. Na sledećim izborima, 2001. kandidovao se za mesto poslanika za Vitni u Oksfordširu i pobedio. Dve godine kasnije je dobio priliku da sedi u prvom redu opozicionih poslanika i imao je važnu ulogu u koordinaciji politike na izborima održanim 2005. godine.

Postao je vođa Konzervativne stranke na stranačkim izborima 2005. godine pobedivši Dejvida Dejvisa. Njegovim izborom konzervativci su po anketama i istraživanjima prvi put u deset godina bili ispred vlade Tonija Blera, i iako je izborom Gordona Brauna za premijera njihova podrška ponovo opala, to je trajalo kratko i nakon toga Konzervativna stranka je bila u konstantnoj prednosti. Na izborima održanim 2010. godine stranka je osvojila najveći broj poslaničkih mesta, ali ne i većinu što je rezultovalo u prvoj koalicionoj vladi nakon Drugog svetskog rata sa strankom Liberalne Demokrate sa Kameronom kao premijerom.

Profimedia/ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega, Profimedia/Ray Tang / Shutterstock Editoria David Cameron

Dejvid Kameron se povukao sa mesta premijera u junu 2016. godine, nakon što su pristalice izlaska Velike Britanije iz Evropske unije pobedile na referendumu o članstvu u Uniji. On se tada obratio javnosti i saopštio da je ponosan na to što je uradio kao premijer Britanije. Kako je tada rekao on se uvek hvatao u koštac sa problemi i nije ih izbegavao. Dodao je da poštuje volju naroda i da iako taj referendum nije bio o njemu, on se jasno zalagao za ostanak Britanije u EU "ali je narod rekao svoje".

Pogledajte obraćanje Kamerona nakon povlačenja sa mesta premijera u junu 2016. godine:

Dejvid Kameron je oženjen Samantom Šefild i ima troje dece, od kojih je jedno preminulo. Kameron je studirao filozofiju, politiku i ekonomiju na Univerzitetu u Oksfordu. Nakon studija priključio se odeljenju za istraživanje u Konzervativnoj stranci, a zatim je bio i specijalni savetnik Normana Lamonta, kancelara blagajne a zatim i Majkla Hauarda, visokog zvaničnika i vođe Konzervativne stranke. Bio je direktor korporativnih poslova u Karlton komjunikejšns sedam godina, a pre nego što je počeo da se bavi politikom, vrlo kratko je, za odličnu platu, radio u jednoj pi ar agenciji.

Dani Finkelštajn, novinar Tajmsa i dugogodišnji prijatelj Dejvida Kamerona, je jednom prilikom rekao: "Kada se Dejvid pripremao za izbore za stranačkog lidera, pomagao sam mu tako što smo vežbali intervjue. Ja sam postavljao pitanja, a on je odgovarao. Vrlo brzo sam shvatio da ima neverovatan politički talenat. Dugo sam ga poznavao, znao sam da je sposoban i inteligentan, ali takva politička veština se retko viđa. Ume s ljudima, zna da odgovara na pitanja. Uz to, jako se dobro snalazi u stranačkim poslovima. Neusmnjivo ima osobine potrebne uspešnom političaru i uspešnom premijeru".

Protivnici Dejvida Kamerona insistiraju na njegovom privilegovanom poreklu. Na primedbe da je odrastao u blagostanju, Kameron je uvek odgovarao da nije važno odakle si došao, nego kuda ideš.

BONUS VIDEO:

Velika Britanija naoružava Albance: U Prištinu stižu protivtenkovske rakete Kurir televizija

(MONDO)