Saosnivač Sem Altman vraća se na ulogu generalnog direktora OpenAI-a samo nekoliko dana nakon što je otpušten, signalizirajući da je u najnovijoj raspravi o veštačkoj inteligenciji prevladalo načelo profitne orijentacije i razvoja 'u hodu'. Odbor OpenAI-a otpustio je Altmana sa mesta generalnog direktora prošlog petka, rekavši da je izgubio njihovo poverenje.

U obrazloženju razrešenja, članovi odbora su samo rekli da on nije 'uvek iskren u komunikaciji', što im je otežavalo obavljanje dužnosti. Nisu precizirali u čemu navodno nije bio iskren. U ponedeljak je bivši šef Tvitch-a Emet Šir privremeno dobio ulogu generalnog direktora. Danas je startap izvestio da se Altman vraća na mesto generalnog direktora, a najavili su i promene u odboru koji ga je zbacio. Izvršnom direktoru Kuora Adamu D'Anđelu pridružili su se bivši američki ministar finansija Lari Samers i bivši ko-izvršni direktor Salesforce-a Bret Tailor, saopštio je OpenAI. "Radujem se povratku na OpenAI", napisao je Altman na Tviteru. 

Novo poglavlje u razvoju OpenAI

Njegov povratak mogao bi da označi novo poglavlje u razvoju neprofitnog startapa, koji se dugo bori da uravnoteži strahove u odnosu na potencijalne pretnje od veštačke inteligencije i njenog potencijala za komercijalizaciju, primećuje Rojters. Promene u upravnom odboru izgleda dobro idu kod Altmana i Majkrosofta, koji ga finansijski podržavaju i već nudi OpenAI tehnologiju poslovnim korisnicima širom sveta.

U postu na Tviteru, izvršni direktor Microsofta Satia Nadela pozdravio je promene u upravnom odboru OpenAI. "Verujemo da je ovo ključni prvi korak na putu ka stabilnoj, dobro informisanoj i efikasnoj upravi", napisao je Nadela. Previranja na vrhu OpenAI otkrivaju duboke podele u tehnološkoj zajednici oko razvoja veštačke inteligencije i njene bezbedne primene.

Duboke podele

Grupa koju bi mogao da predstavlja Altman zalaže se za brzi razvoj i posebno ulazak u upotrebu veštačke inteligencije, koja je ključna, tvrde, za testiranje i usavršavanje tehnologije. Njihovi protivnici tvrde da je najbezbednije razvijati veštačku inteligenciju u 'laboratoriji'. Hiperinteligentni softver je možda teško kontrolisati, a to bi moglo dovesti do katastrofe, upozorava struja koja prati društveni pokret "efikasnog altruizma".

Veštačka inteligencija treba da služi čovečanstvu, smatra ova grupa kompjuterskih naučnika. Njihovo mišljenje deli i Ilja Sutskever, glavni naučnik i jedan od članova upravnog odbora OpenAI-a, koji je odobrio Altmanovu smenu i smatrao da prebrzo uvodi novu tehnologiju.

"Nemamo rešenje za upravljanje ili kontrolu potencijalno superinteligentne veštačke inteligencije, a ne znamo čak ni kako da sprečimo da se okrene protiv nas. Ljudi neće moći pouzdano da kontrolišu AI sisteme daleko pametnije od nas", on i napisao je njegov zamenik u objavi u julu.

Mnogi su navodno bili posebno uznemireni najavom OpenAI početkom novembra da će uskoro javnosti predstaviti niz komercijalno dostupnih proizvoda, uključujući verziju softvera ChatGPT-4 i takozvane agente koji funkcionišu kao virtuelni asistenti, piše Rojters. Sutskever nije odgovorio na Rojtersov zahtev da komentariše informaciju.

"Altman izgleda strašno moćan"

Podela u OpenAI je takođe uzrokovana indikacijama profitne orijentacije. OpenAI je osnovan pre osam godina kao neprofitna organizacija, između ostalog i kako njeni proizvodi ne bi sledili profitni motiv. Strahovali su da bi ih to moglo odvesti u pravcu razvoja opasne generativne inteligencije. Ključne karakteristike "opasne generativne veštačke inteligencije", prema njihovom statutu, su moguća šteta po čovečanstvo i neprikladna koncentracija moći u grupi od nekoliko ljudi.

Altman je, u međuvremenu, bio ključan u uspostavljanju odvojenog profitnog odeljenja u okviru OpenAI-a za prikupljanje novca. "Čini se da je Altman izuzetno moćan i nije jasno da bi bilo koji odbor mogao da ga kontroliše. Postoji opasnost da će odbor samo pečatirati odluke", rekao je Mak Juen Ten, direktor Centra za zaštitu investitora na Državnom univerzitetu Singapurska poslovna škola.

Thrive Capital, akcionar OpenAI, veruje da je Microsoft odigrao ključnu ulogu u razvoju. "Majkrosoft... prošlog vikenda se otvoreno zalagao za Altmanov povratak. Međutim, tehnološki gigant sada takođe želi mesto u novom odboru koji će morati da se formira u narednim mesecima kako bi se izbegla nova iznenađenja", kažu u Thrive Capital.

BONUS VIDEO:

PAZITE ŠTA DELITE! VEŠTAČKA INTELIGENCIJA MOŽE PROBITI VAŠE BANKOVNE ŠIFRE! Stručnjaci: Na internetu se vodi rat DVE VRSTE ljudi Kurir televiy

 (MONDO/Index.hr)