Portparol izraelske vojske Avičaj Adri saopštio je danas da je Hamas preneo kontrolu nad nekim taocima u Gazi na "druge terorističke grupe".

Istovremeno, on je ukazao na užasnu situaciju u kojoj se nalaze deca i bebe mlađe od godinu dana, koje Hamas drži u zatočeništvu više od 50 dana. "Neki su tretirani kao plen, a u određenim slučajevima prebačeni drugim terorističkim organizacijama u Pojasu Gaze", napisao je on društvenoj mreži X.

Izraelska vojska je saopštila da je porodica Bibas - roditelji Jarden (34) i Širi (32) i njihova dva mala sina od 10 meseci i četiri godine - među taocima koji su predati drugim teroristima. Veruje se da ih koriste za produženje sadašnjeg sporazuma o prekidu vatre, iako je nejasno gde se tačno nalaze niti u kakvom su stanju.

Porodicu je oteo član Hamasa iz njihove kuće u kibucu Nir Oz tokom terorističkog napada 7. oktobra i predao drugoj palestinskoj frakciji u Kan Iounisu, gradu na jugu Gaze poznatom kao Hamasovo uporište. Porodica Bibas, posebno beba Kfir, postala je jedan od najprepoznatljivijih talaca - video snimci koji prikazuju teror i traumu koju je porodica doživela postali su viralni ubrzo nakon otmice.

Nijedan član porodice Bibas do sada nije oslobođen u razmeni zarobljenika, a premeštaj u drugu terorističku grupu ugasio je nade u njihovo oslobađanje tokom dvodnevnog produženja primirja, sa namerom da se oslobodi još 20 izraelskih talaca u zamenu za 60 palestinskih zatvorenika.

Uprkos diplomatskim naporima koji su rezultirali oslobađanjem 11 izraelske dece i majki iz Hamasovog zatočeništva u ponedeljak uveče, devetoro izraelske dece i tinejdžera, uključujući i one iz porodice Bibas, ostaju taoci u Gazi nakon četvrtog dana prekida vatre. Produženje primirja za još dva dana ima za cilj da olakša dalje pregovore i potencijalna oslobađanja.

BONUS VIDEO: 

"OVAKO MOŽE DA SE OKONČA RAT U IZRAELU I UKRAJINI?!" Eksperti tvrde: AMERIKA NE ŽELI MIR u Gazi zbog plasiranja ratne industrije Kurir televizija

(Jutarnji.hr/MONDO/I.V.)