Nižu se izjave saučešća iz celog sveta zbog smrti američkog diplomate Henrija Kisindžera,kojeg je ruski predsednik Vladimir Putin opisao kao "mudrog i dalekovidog državnika”, a kineske vlasti kao "starog dobrog prijatelja kineskog naroda”. Čuveni američki diplomata i naučnik preminuo je u sredu u 101. godini u svom domu u Konektikatu.

Putin je u telegramu udovici Nensi Kisindžer rekao da je Kisindžer "mudar i dalekovid državnik”. "Ime Henrija Kisindžera je neraskidivo povezano sa pragmatičnom spoljnopolitičkom linijom koja je u jednom trenutku omogućila da se postigne detant u međunarodnim tenzijama i najvažnijim sovjetsko-američkim sporazumima, što je doprinelo jačanju globalne bezbednosti“, rekao je Putin.

Kisindžer je podsticao dijalog između Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza 1970-ih, što je dovelo do prvih velikih sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja između dve hladnoratovske supersile.

YouTube/printscreen/ TheBushCenter, Profimedia/AFP Henri Kisindžer

Kineski predsednik Si Đinping i visoki kineski zvaničnici uputili su saučešće predsedniku SAD Džou Bajdenu i Kisindžerovoj porodici, saopštilo je u četvrtak kinesko ministarstvo spoljnih poslova. "Kisindžer je bio dobar stari prijatelj kineskog naroda. On je pionir i graditelj kinesko-američkih odnosa“, rekao je portparol ministarstva Vang Venbin na redovnoj konferenciji za novinare. Kisindžer je posetio Kinu više od 100 puta, a u julu se sastao sa Sijem u iznenadnoj poseti Pekingu.

Bonus video:

"JEDNI PIŠU PUTINU, DRUGI BRISELU, SVE ZBOG SANKCIJA" Srbljanović: Sve kampanje imaju naboj, ali ova opoziciona JE NABRUTALNIJA Kurir TV

(Mondo - I.L)