Francuska će ovog vikenda rasporediti izuzetno veliki broj policajaca i vojnika na ulice za proslavu Nove godine zbog "veoma velike" terorističke pretnje, izjavio je danas francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin. Darmanin je rekao da će 90.000 policajaca biti raspoređeno širom zemlje, od kojih će 6.000 biti u Parizu. Biće raspoređeno i 5.000 vojnika iz antiterorističke jedinice.

"Zatražio sam veoma veliko raspoređivanje policijskih i bezbednosnih snaga, s obzirom na kontekst veoma visoke terorističke pretnje zbog onoga što se dešava u Izraelu i Palestini", rekao je ministar novinarima. Evropski bezbednosni zvaničnici upozorili su na rastući rizik od napada islamista radikalizovanih ratom između Izraela i Hamasa.

Nemačka policija pojačaće mere bezbednosti u Kelnskoj katedrali tokom novogodišnje noći, rekao je u petak zvaničnik zadužen za taj deo grada. "Ovo je da bi se sprečili mogući napadi", rekao je Martin Loc. Upozorio je da bi slavljenici u gradu mogli naići na policajce sa lakim mitraljezima. "To je uznemirujuće, znam", rekao je. Nemačke vlasti saopštile su da su dobile dojavu o mogućim terorističkim napadima islamističke grupe u novogodišnjoj noći, piše index.hr.

Mere bezbednosti oko katedrale u Kelnu pojačane su uoči proslave Božića. Katedrala je do daljnjeg zatvorena za turiste.

BONUS VIDEO: 

"RAT U UKRAJINI BACIO SENKU NA ISLAMSKI TERORIZAM" Matevski: Ne prođe mesec bez napada, a najaktivniji su na OVOJ društvenoj mreži kurir televizija

(MONDO/I.V.)