Danska kraljica Margreta II (83) izjavila je da će 14. januara 2024. godine zvanično da se povuče sa trona, a ta njena odluka je izazvala spekulacije da pokušava da zadrži svoju voljenu snaju, princezu Meri (51).

U svom obraćanju je rekla da je izvršila pregled nakon prošlogodišnje operacije na leđima i da je odlučila da je vreme "da odgovornost prepusti sledećoj generaciji" - odnosno njenom najstarijem sinu prestolonasledniku Frederiku. Međutim, tajming tog poteza je pokrenuo pitanja, jer dolazi samo nekoliko nedelja nakon što je Frederik dospeo na naslovne strane kada je uslikan u noćnom izlasku u Madridu sa meksičkim društvom, što je izazvalo glasine o navodnoj "aferi".

Sve više se spekuliše da je doneta odluka da se Frederikova supruga, princeza Meri, koja je izuzetno popularna u javnosti, zadrži po strani. Princeza Meri, koja će postati prva kraljica koja je rođena u Australiji, osvojila je dansku javnost svojom posvećenošću kraljevskoj dužnosti i tečnim poznavanjem jezika.

Nedavna anketa pokazala je da 85 odsto Danaca ima pozitivno mišljenje o princezi, koja je svog muža upoznala u prepunom pabu u Sidneju pre 23 godine i nije imala pojma da je on iz kraljevske porodice. Njen muž je takođe popularan, pošto je promenio svoju javnu sliku od buntovnika tokom mladosti do 'budnog' porodičnog čoveka, piše Dejli mejl.

Par ima četvoro dece uključujući njihovog najstarijeg sina Kristijana koji će preuzeti ulogu svog oca prestolonaslednika 14. januara kada kraljica Margreta abdicira. Međutim, njihova veza je bila pod lupom prošle godine kada je Frederik primećen u noćnom izlasku sa meksičkom rijaliti zvezdom Genovevom Kazanovom u oktobru.

Dok je Kraljevsko domaćinstvo odbilo da komentariše zajedničke fotografije para, Genoveva je izdala javno saopštenje u kojem je poricala bilo kakvu romantičnu vezu i nazvala glasine "zlonamernim". Spekuliše se da je kraljica odluku donela kako princeza ne bi otišla od Frederika.

Frederik je oženjen princezom Meri već 19 godina, a njihovu vezu često nazivaju "bajkom iz stvarnog života". Između podizanja dece i pojavljivanja na diplomatskim događajima, Meri je neumorno radila da dokaže svoju posvećenost dobročinstvu, postavši pokrovitelj više od 25 međunarodnih organizacija od njenog braka sa Frederikom 2004. godine.

BONUS VIDEO: 

Spanska kraljica Leticija Instagram/europe.monarchies_

(MONDO/I.V.)